Suri natside käest varastatud lennukiga põgenenud ameeriklane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bob Hoover
Bob Hoover Foto: SCANPIX

USAs Los Angeleses suri  infarkti tõttu Teise maailmasõja veteran, kes põgenes natside käest neilt varastatud lennukiga.

94-aastasena surnud kangelaspiloot Bob Hoover oli pärit Tennesseest ja ta hakkas lendamisega tegelema juba 15-aastasena, edastab foxnews.com.

Teise maailmasõja ajal oli ta üks edukamaid ameeriklasest sõjapiloote, kes osales 58 lahingmissioonil. Hooveri lennuki tulistasid sakslased 1944. aastal alla, ta tabati ning oli 16 kuud sõjavangide laagris Stalag Luft I.

Ameeriklasel õnnestus sealt põgeneda, ta juhtis valvurite tähelepanu kõrvale, lõhkus oksatraataia ja varastas lennuki, millega lendas Hollandisse.

Hoover sõnas ühes intervjuus, et tal ei vajanud kaarti, sest teadis umbes, kus asub sõjavangide laager ja kus on Holland, jälgides lendamisel rannajoont ja hingas kergendatult, kui nägi tuuleveskeid.

Kuid ta saavutused ei lõppenud sellega, sest 1947. aastal kuulus ta katsepiloot Chuck Yeageri meeskonda, Yeager oli esimene maailmas, kes tegi ülehelikiirusega lennu.  

Hoover tegutses katsepiloodina ja ta osales rohkem kui 2500 lennu-show`l maailma eri paikades.

Hooveri «leivanumbriks» oli lennuki pööramise ajal endale jääteed kallata ilma, et tilkagi oleks maha läinud.

USA lennunduskuulsusi ühendava organisatsiooni teatel oli Hoover loomulikult andekas piloot, kelle oskused ja kogemused mõjutasid mitut pilootide põlvkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles