Eesti võtab üle Balti Assamblee eesistumise

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Liis Treimann

Läti annab täna Riias peetava aastaistungjärgu järel Balti Assamblee eesistumise üle Eestile, kes juhib tuleval aastal Baltimaade parlamentaarse ja valitsusasutuste koostöö arendamist.

Balti Assamblee tulevane president Helir-Valdor Seeder ütles riigikogu pressiteenistuse teatel, et kuna regiooni järjepidev areng on väga tähtis, siis jätkab Eesti teemadega, mis on olnud ka eelnevatel eesistumisaastatel olulised.

Eesmärkidena tõi ta esile Balti riikide julgeoleku- ja kaitsekoostöö tugevdamise, energiaturu, transpordi ja taristu käsitlemise ning innovatsiooni ja teaduse arendamise. «Eesti eesistumise ajal jälgime tähelepanelikult ka Balti huvide esindatust Euroopa Liidus ja teistes rahvusvahelistes organisatsioonides,» ütles Seeder, kelle sõnul jätkatakse koostööd Põhjamaade Nõukogu, Beneluxi parlamendi ja Visegradi riikidega, et töötada välja ühised seisukohad Euroopa Liidu tasandil.

Riias täna toimuv Balti Assamblee 35. aastaistung algab presiidiumi ja parlamendiesimeeste kohtumisega, misjärel kogunevad assamblee komisjonid ja toimub Balti Assamblee medalite üleandmine.

Pärastlõunal arutatakse Seederi juhtimisel Balti riikide uusi väljakutseid ja ühiseid lahendusi põgenikekriisi leevendamisel, piirivalveteenistuste koostöö tihedamist, piiride kaitset ning põgenikevoolu uusi võimalikke teekondi. Samuti räägitakse Balti riikide demograafilisest olukorrast ja peretoetuste poliitikast ning investeeringutest heaolusse ja majanduskasvu. Kõne all on ka Rail Balticu projekt, transpordikoridorid ja uute projektide algatamine.

Istungjärgu lõpus allkirjastatakse Balti Assamblee lõppdokument ja võetakse vastu soovitused valitsustele, et parandada regiooni turvalisust, majanduslikku edu ja elanikkonna heaolu, teatas riigikogu pressiteenistus.

Eile õhtul tähistati Ziemeļblāzma kultuuripalees Balti Assamblee 25. aastapäeva ning anti üle assamblee tänavused kirjandus-, kunsti-, teadus- ja innovatsiooniauhinnad. Samuti avati pidulikult Läti seimi uus hoone.

Eestist osalevad assambleel riigikogu esimees Eiki Nestor, aseesimees Helir-Valdor Seeder ning riigikogu liikmed Aadu Must, Toomas Kivimägi, Krista Aru, Rainer Vakra, Heljo Pikhof, Uno Kaskpeit, Andre Sepp, Peep Aru ja Kalvi Kõva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles