Hollandi poliitik Geert Wilders peab astuma vihakõne tõttu kohtu ette

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geert Wilders
Geert Wilders Foto: SCANPIX

Hollandi paremliberaalse Vabaduspartei (Partij voor de Vrijheid)  juht Geert Wilders peab astuma täna vihakõne õhutamise eest Schipholis kohtu ette, kuid poliitiku sõnul ei kavatse ta seda teha.

Kui kohus Wildersi süüdi mõistab, võib teda oodata ees üks aasta vanglat ja trahv, edastab BBC.

Wilders on korduvalt kritiseerinud islamiusku ja moslemeid, nõudnud koraani keelamist ja kõikide Hollandis asuvate mošeede sulgemist.

Kuid Wilders ületas Hollandi võimude silmis igasuguse piiri 2014. aastal, mil ta küsis oma partei sündmusel, kas hollandlased tahavad Hollandisse vähem või rohkem marokolasi. Prokuröride sõnul õhutas poliitik oma kõne ja suhtumisega vihavaenu ning erinevate inimgruppide vahelisi vastuolusid.

Wildersi toetajad hüüdsid talle, et soovivad vähem marokolasi ning poliitik vastas, et seda annab organiseerida.

Wilders teatas nüüd, et tema kohtu alla andmine, süüdistatuna vihakõne pidamises, on sõnavabaduse piiramine ja tema õiguste rikkumine.

«Tegemist on poliitilise nõiajahiga, milles ma ei kavatse osaline olla ega koostööd teha,» teatas poliitik.

Hollandis on järgmise aasta märtsis parlamendivalimised ja nüüdse küsitluse kohaselt on Wildersi partei hollandlaste seas populaarne.

Vabaduspartei on populaarsuselt jõudnud peaminister Mark Rutte Rahvapartei Vabaduse ja Demokraatia Eest (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie - VVD) kandadele, ennustuste kohaselt võivad mõlemad parteid saada Hollandi 150-kohalises parlamendis 35–29 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles