«Homohetero» näitus tekitab Kadriorus elevust (1)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö näituselt "Homohetero"
Töö näituselt "Homohetero" Foto: Agu Pilt

Neljapäeval, 3. novembril kell 18.00 avatakse Eduard Vilde muuseumi Kastellaanimaja galeriis Agu Pildi 65. juubelile pühendatud mälestusnäitus «Homohetero»

Akvarellist, kostüümikunstnik, moelooja ja raamatukujundaja Agu Pilt (1951-2002) on eesti gaykunsti ajaloo kõige olulisemaid nimesid.

Tartu Ülikoolis kunstiajalugu õppinud Pilt omandas autodidaktina kunstiharidust Kaljo Põllu käe all ülikooli kunstikabinetis ja hiljem Tallinnas Tõnis Vindi ateljees, osaledes ka rühmituse «Stuudio 22» näitustel.

Kuigi Pilt teenis avaliku tunnustuse 1980. aastatel kõigepealt ekstravagantset camp-esteetikat pillavalt esitleva varietee- ja moekunstnikuna, samuti konstruktivistlikus värvipaletis raamatukujundajana, on nüüdselt distantsilt vaadatuna ehk tema suurim panus meie kunsti hoopis homoerootilise kunsti esimese järjekindla loojana. Nii meesakti kujutavad kompositsioonid kui mitme figuuriga motiivid on ennekõike allegoorilised dekoratiivsed teosed, millel ometi ei puudu erootiline tasand nii otseses kui kaudses tähenduses. Sünteesides juugendit parun von Gloedeniga, art decod japonismiga, diskoglamuuri Tom of Finlandiga, Veneetsia karnevali maskikultuuri antiikse iluideaaliga, salongikunsti popkunstiga, konstrueerib Pilt veerandsajandi jooksul oma dekadentselt kauni visuaalse maailma, millel puudub Eesti kunstis analoog.

Agu Pildi sünniaastapäeva tähistav näitus toob maskuliinse erootika kõrval (alates 1970. aastate lõpust) välja ka kunstniku 1980. aastate vampnaiste ja geomeetriliste kujunditega töid, samuti mõned kostüümid. Väljapaneku ligemale 30 teosest näeb publik pooli töid esmakordselt.

Näituse kuraator on Harry Liivrand, kujundajad Kustav-Agu Püüman ja Ain Talalaev.

Näituse eriprogramm

  • 12. november kell 16.00 Els Himma kontsert (pilet 5 eurot)
  • 24. november kell 17.00 Harry Liivranna kuraatoriloeng (sissepääs muuseumipiletiga)
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles