Endiste maavanemate kohtuskäik riigi vastu lõppes neile edutult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm endist maavanemat leidsid, et riik on nad seadusevastaselt hüvitisest ilma jätnud ning alustasid kohtuteed.
Kolm endist maavanemat leidsid, et riik on nad seadusevastaselt hüvitisest ilma jätnud ning alustasid kohtuteed. Foto: Marko Saarm

Lääne-Viru endine maavanem Einer Vallbaum, Raplamaa endine maavanem Tiit Leier ja Järvamaa endine maavanem Tiina Oraste üritasid kohtu kaudu saada riigilt hüvitist, kuid pidid tunnistama kaotust.

Vallbaum, Leier ja Oraste astusid maavanema ametisse 2009. aastal, kui valitsuse seaduses kehtis säte, et maavanemad peavad viieaastase ametiaja lõpus saama kuue kuupalga suuruse hüvitise. Ajaks, kui nad ametist lahkusid, oli aga seadusi muudetud. Nimelt hakkas 2013. aasta aprillis kehtima säte, mis kaotas hüvitise. Kolm endist maavanemat leidsid seejärel, et riik on nad seadusevastaselt hüvitisest ilma jätnud ning alustasid kohtuteed.

Endised maavanemad taotlesid siseministeeriumi otsuse tühistamist, millega nad hüvitiseta jäeti, ning uue otsuse tegemist, millega neile tulnud määrata kopsakas hüvitis. Iga hageja soovis riigilt saada 16 560 eurot, kuid Tallinna halduskohus leidis mullu 26. juunil, et endise maavanemate hagi tuleb jätta rahuldamata.

Tallinna ringkonnakohus jõudis lahendini tänavu 28. aprillil, jättes halduskohtu otsuse jõusse. Seejärel pöördusid endised maavanemad riigikohtusse, mis ei võtnud aga esmaspäeval nende kaebust menetlusse. Seega jõustus Vallbaumile, Leierile ja Orastele kaotuse toonud otsus lõplikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles