Tartu ülikooli õppejõud hakkavad edendama Ukraina inimõigusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Täna algab Tartu ülikooli õigusteaduskonna projekt «Ukraina ülikoolides tudengite ja õppejõudude inimõigusi ning demokraatiat puudutavate teadmiste, oskuste ja hoiakute edendamine». See aitab arendada Ukraina tudengite ja akadeemilise personali oskusi ja teadmisi inimõigustest.

TÜ õppejõud peavad loenguid neljas juhtivas Ukraina ülikoolis: Ševtšenko rahvuslikus ülikoolis Kiievis, rahvusülikoolis Kiievi Mohõla akadeemia, Lvivi riiklikus ülikoolis ja Ukraina katoliiklikus ülikoolis Lvivis.

Kaks aastat vältava projekti käigus veedab üks Tartu ülikooli õigusteadlane nädala Kiievis ja teise Lvivis ning õpetab mõlemas linnas intensiivset inimõiguste kursust.

Inimõiguste olukorra parandamine on Ukrainas päevakajaline teema. «Praegu on Ukraina esikolmikus nende riikide seas, kelle vastu esitatakse kõige enam kaebusi Euroopa inimõiguste kohtusse Strasbourgis,» selgitas Tartu ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo.

Mälksoo sõnul tunnistab Ukraina siiski enamasti probleeme valitsuse tasandil, iseasi, kas sõnadele järgnevad alati efektiivsed teod. «Osa probleemist peitub ka selles, et Ukraina õigusteadlased pole veel saanud nii tugevalt Läänes võrgustuda kui Eesti omad, mistõttu ülikoolides ei õpetata inimõigusi päris nüüdisaegsel tasemel,» lisas ta.

Lisaprobleeme tekitavad tema sõnul ka relvastatud konflikt Ida-Ukrainas ja Krimmi annekteerimine Venemaa poolt.

Projektis osalevad prantsuse keele õpetaja ja Euroopa Nõukogu inimõiguste koolitaja Elizabeth Kasa-Mälksoo, TÜ vanemuurija Merilin Kiviorg, TÜ dotsent René Värk, TÜ lektor Katre Luhamaa ja TÜ professor Lauri Mälksoo.

Projekt läheb maksma 31 000 eurot, seda rahastab välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles