Uus kosmoseteleskoop toob 3D-pildid Päikesesüsteemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus James Webbi kosmoseteleskoobist.
Kunstniku nägemus James Webbi kosmoseteleskoobist. Foto: SCANPIX

Kui James Webbi kosmoseteleskoop 2019. aastal orbiidile saadetakse, saab inimkonnal taevas olema kaks silma, millega maailmaruumi avarusi avastada. Kaks silma annab aga kolm mõõdet.

«3D-pildid ei ole varem võimalikud olnud, kuna meil ei ole kunagi varem olnud orbiidil samaaegselt kaks sellise lahutusvõimega teleskoopi,» ütles Baltimore’is asuva Komoseteleskoopide Instituudi teadur Joel Green New Scientistile.

Teine, juba praegu universumit seirav kosmosepikksilm, on mõistagi juba 26 aastat töötanud Hubble’i kosmoseteleskoop, mis lülitatakse aga välja alles 2021. aastal. Nii tekibki kaheks aastaks esmakordne «kahe silma võimalus».

3D-pildid saavad võimalikuks tänu kahe uurimisjaama positsioonile orbiidil. Nimelt asub Hubble Maa lähisorbiidil, kuid James Webbi teleskoop saadetakse temast hoopis teisele poole Maad, millele on praegu nimeks antud L2. Niiviisi jääb nende vahele poolteist miljonit kilomeetrit, ehk piisav vahemaa, et tabada pildil juba inimsilmale tajutav sügavus.

Lisaks üldisele efektsusele ja kosmoseteaduse populariseerimisele võimaldavad 3D-pildid teadlastel saada täpsemaid hinnanguid Päikesesüsteemi planeetidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles