Teadlased aretavad «miinispinatit»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spinat
Spinat Foto: SCANPIX

USA Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi (MIT)  teadlased aretavad niinimetatud miinispinatit, mis saab pinnases oleva vee kaudu aru, kas seal võib olla plahvatamata miine või miinijäänuseid.  

Neis spinatites süsnikuaatomitest nanoosakesed, mis reageerivad vees leiduvatele ainetele, kaasa arvatud nitroaromaatsetele ühenditele, mida sageli kasutatakse lõhkeainetes, edastab Yle.

Kui spinati lehti valgustatakse laseriga, näitavad helendama hakkavad nanoosakesed, et pinnases võib leiduda plahvatuse jäänuseid või plahvatamata miine.

MIT teadlane Michael Strano teatel jälgivad taimed keskkonda, saades pinnasest ja õhust mitmesugust infot.

«Taimed saavad infot kaua enne seda, kui inimesed toimuvast aru saavad. Taimed tunnetavad juba väga väikeseid muutusi, eelkõige seda, mis on seotud niiskuse ja vihmaga. Taimede keemilised sõnumid sisaldavad palju infot, mida saame enda keskkonna ohutumaks muutmisel ära kasutada,» selgitas Strano.

Strano teatel on «miinispinati» aretamine alles alguses, tulevikus loodetakse saada spinatitaimed, mis suudavad reageerida ükskõik, millisele ohtlikule ainele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles