Söögid ja joogid, mis teevad meid vanemaks (1)

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kõik, mida me sööme, mõjutab meie keha ja vananemist sealhulgas. Väga oluline on süüa toite, mis suurendavad pikaealisust ja kasvatavad heaolu ning vältida toite, mis mõjutavad meid negatiivselt. Selliseid toite ja jooke, mis teevad meid vanamaks, on üsna lihtne vältida, sest nad on väga sarnased tavalistele ebatervislikele toitudele nagu töödeldud toidud, suhkur ja kõrge rasvasisaldusega toidud. 

Kui me sööme toite, mis põhjustavad vabade radikaalide mõju suurenemist ja milles ei ole piisavalt toitaineid, mis seda takistaks, siis see kiirendab vananemist ja me ei ole võimelised ennast selle eest kaitsma, vahendab Bustle.  

Siin on 11 toitu, mis teevad vanemaks ja vähendavad tervist ning heaolu.

  1. Töödeldud toidud. Need on tervisele kõige ohtlikumad. Näiteks: kartulikrõpsud, hot dog, küpsised, kiirtoit ja kõik muu, milles on palju soola ja rasvu.
  2. Kiirtoit. Kuigi igas kiirtoidukohas on olemas ka n-ö tervislikumad variandid, siis inimesed valivad tihtipeale ikkagi burgeri ja friikartulid. Nende toitude töötlemiseks peab keha nägema umbes kaks korda rohkem vaeva ja neis ei ole üldse vitamiine ega toitaineid.
  3. Alkohol. See on üks peamisi asju, mis kiirendab vananemist. Alkohol aeglustab seedimist, tekitab kortse ja vähendab südametöö võimekust.
  4. Kondiitritooted. Suhkur, rafineeritud süsivesikud ja transrasvhapped koos naatriumiga teevad meid vanemaks. Küpsetised ja kondiitritooted peidavad endas kõiki eelpoolnimetatud asju ja see tähendab, et neid peaks vältima.   
  5. Kohv. Kofeiin kiirendab vananemist ja seetõttu peaks piirduma ühe või kahe tassi kohviga päevas ja jooma vett või värskeid mahlu selle asemel.
  6. Punane liha. Seda võib süüa vahest harva ja piiratud koguses, aga suuremates kogustes mõjutab see naha ja keha vananemist. Seetõttu võiks igapäevaselt süüa näiteks kana või kalkunit, mis on märksa tervislikum.
  7. Pastatoidud. Pastas on palju rafineeritud süsivesikuid ja suhkrut, mis ei ole tervisele kasulikud. Õnneks saab seda asendada täisterapastaga või suurendada juurviljade kogust selle asemel.
  8. Riisigaletid. Selgub, et riisikoogikesed või –galetid ei olegi tegelikult nii tervislikud, sest nad takistavad näiteks kortsuvastastel toitainetel oma töö tegemist. Riisigalettide asemel võiksid süüa näiteks viilu täisteraleiba koos valguga.
  9. Kommid. Igasugused maiustused tekitavad kortse ja vähendavad pikaealisust, sest neis ei ole mingeid toitaineid.
  10. Limonaadid ja magusad mahlad. Mahlad ja magusad joogid sisaldavad liiga palju suhkrut ning nende asemel võiksid juua näiteks vett või teed. 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles