Savisaar võib kutsuda oma toetajaid kongressilt kõrvale jääma (15)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Jaanus Lensment

Postimehe andmetel võib Keskerakonna esimees Edgar Savisaar teha neljapäeval avalduse ja ühe võimalusena kutsuda oma toetajaid laupäeval toimuval kongressil mitte osalema.

Savisaart toetav riigikogu liige Peeter Ernits ütles Postimehele, et vestles Savisaarega täna keskpäeval ja võib kinnitada, et ta ei ole võitlust lõpetanud ega kavatse Jüri Ratase toetajatega, kes poliittehnoloogiste võtetega laupäevasel kongressil võimu võtab, koostööd teha.

Jutt, mille kohaselt võib Savisaar järgmistel kohalikel valimistel välja tulla oma nimekirjaga, ei ole Ernitsa kinnitusel tema unenägu, vaid olukord ongi väga tõsine. «Suheldes nii Edgar Savisaare kui Yana Toomiga väga tihedalt, võin öelda, et olukord on ülimalt tõsine, erakonna lõhenemine on täiesti reaalne,» ütles ta.

Ernitsa sõnul on seetõttu ka täiesti võimalik, et Savisaar oma avalduse teeb. Avalduse sisu ei soovi ega saa ta enda sõnul aga kommenteerida.

Küsimusele, kas Savisaar võib laupäevaselt kongressilt üldse eemale jääda, vastas Ernits, et minna ja lasta ennast seal mõnitada ei ole kõige targem. «Kujutage ette näiteks seda, kui Edgar Savisaar teeb ettepaneku ja ütleb oma toetajatele: palun kongressile mitte minna, kuna kongress on õigustühine ja ei esinda keskerakondlaste valdava osa huvisid. Kujutage ette, kui tuleks selline sõnum. Ma ei ütle, et tuleb, aga see on üks stsenaarium,» rääkis Ernits.

Kongressi järel on tema hinnangul tõenäoline ka Keskerakonna riigikogu fraktsiooni lagunemine, mis raskendaks erakonna võimulepääsu. Sellele võimalusele viitas eile ka Savisaart toetav riigikogu liige Heimar Lenk.

Ernitsa sõnul võib praegu 27-liikmelisest saadikurühmast lahkujaid olla koguni kümmekond. «Ma ei hakka nimesid nimetama, aga kujutage ette seda, kui fraktsioonist kümmekond inimest ütlevad, et nad seda mängu kaasa ei tee, istuvad aknaalusele pingile ja kõik need plaanid ja mõtted lendavad maakeeles öeldes kuradile,» ütles ta.

Savisaare toetajate hulka kuuluv Keskerakonna endine peasekretär Oudekki Loone ütles Savisaare võimaliku avalduse kohta Postimehele, et kui Savisaar esineb avaliku avaldusega, siis antakse sellest ajakirjanikele kindlasti teada. Võimalust, et Savisaar laupäevaselt kongressilt kõrvale jääb, ei soovinud Loone täna kommenteerida.

Keskerakonna aseesimees, Jüri Ratase esimeheks saamist toetav Jaanus Karilaid ütles Postimehele, et jutt kongressilt kõrvale jäämisest on Savisaare toetajate järjekordne katse külvata segadust, ärevust ja peataolekut ning näidata ennast ohvrina. Olukorras, kus Savisaarel puuduvad ideed, kuidas erakonda edasi viia, üritab ta otsida ideid, kuidas takistada neid, kel erakonna edasiviimiseks on ideed olemas, leidis Karilaid.

«Need on «vanameelsete» hirmuunenäod või kuulujutud, millega pole midagi peale hakata, ja isegi kui mõni kuulujutt vastab tõele ja näiteks mõned inimesed ei tule laupäeval kohale, siis on see ju demokraatlikus protsessis kaotaja tundemärk. Midagi laiemas plaanis see ei muuda,» kinnitas Karilaid.

Keskerakonda kuuluv Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid nentis õhtul Facebookis, et viimastel päevadel spekuleeritakse aina rohkem, et Savisaar ei pruugi üldse kongressile kohale tulla ehk ta ei kandideeri ega loobu kellegi kasuks, vaid teatab, et boikoteerib kogu kongressi ega võta sellest osa.

«Mina tõesti ei tea, milliseks tema otsus kujuneb, kas ta kandideerib või loobub Yana Toomi kasuks, aga ei välistaks, et Savisaar leiab ka sel korral sellise uue käigu, mis avalikkust ja erakonnakaaslasi üllatab ja on ootamatu. Igav ei ole Edgariga kunagi olnud,» kirjutas ta.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles