Kommentaar: Mis Mosuliga tegelikult toimub? (2)

Margus Kuul
, major, tavatu sõjapidamise ekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi lipp Mosuli linnaserval.
Iraagi lipp Mosuli linnaserval. Foto: AP/Scanpix

Koalitsiooniväed pole tegelikult veel Mosulit – viimast terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) käes olevat suuremat Iraagi linna –  vallutama asunud, seni on olnud tegu vaid partisanisõja eelmänguga. 

ISIS on rakendanud edukalt vana head partisanisõja motot. Nurjatuna ründa nõrgemat, nurjatuna põgene tugevama eest. Vahel on see õnnestunud, vahel aga mitte.

Siiani koalitsiooni poolt hõivatud, nii-öelda vabastatud aladeks kuulutatud territoorium Mosuli ümbruses näeb meile kuvatud kaartidel küll värviliselt ilus välja, kuid iseasi on, kas koalitsioonisõdurid neid alasid ka füüsiliselt rünnaku käigus kontrollivad.

Üks asi on sõdimine kõrbemaastikul – mida koalitsioon on teinud seni suhteliselt edukalt –, teine aga pidada ISISe võitlejatega lähikontaktis linnalahinguid 300 ruutkilomeetril laiuvas betoondžunglis, kus elab eri andmetel enamasti sunniitidest koosnev 1,5 miljonit inimest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles