Keenia lahkub ÜRO rahujõududest Lõuna-Sudaanis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keenia võimud solvusid kindralleitnant Johnson Mogoa Kimani Ondieki (paremal) vallandamise peale.
Keenia võimud solvusid kindralleitnant Johnson Mogoa Kimani Ondieki (paremal) vallandamise peale. Foto: Justin Lynch/AP

Keenia teatas kolmapäeva, et lahkub ÜRO rahuvalvejõududest Lõuna-Sudaanis, kuna maailmaorganisatsiooni juht Ban Ki-moon vallandas vägede keenialasest juhi, sest ta ei suutnud tsiviilelanikke kaitsta.

Keenia sõdurite osalemine ÜRO Lõuna-Sudaani rahujõududes ei ole enam teostatav, ütles välisministeerium avalduses ja teatas vägede kohesest väljaviimisest.

ÜRO peasekretär tagandas teisipäeval rahvusvaheliste rahuvalvejõudude komandöri Lõuna-Sudaanis raporti alusel, mille kohaselt ei suutnud rahujõud kaitsta tsiviilisikuid juulis pealinnas Jubas puhkenud vägivalla ajal.

ÜRO eriuurimiskomisjoni raportis heideti ÜRO missioonile ette juhtimise puudumist, mis kulmineerus "kaootilise ja ebaefektiivse reageerimisega" 8.-11. juulini Jubas aset leidnud ägedatele lahingutele.

Rahuvalvajad jätsid oma positsioonid maha ja ei suutnud reageerida nende lähedal rünnaku alla sattunud abitöötajate abipalvetele.

ÜRO-l on Lõuna-Sudaanis missioonil 16 000 rahuvalvajat.

ÜRO peasekretär nõudis UNMISS-i komandöri, Keenia kindralleitnant Johnson Mogoa Kimani Ondieki kohest väljavahetamist. Ondieki juhtis missiooni alates maist.

Lõuna-Sudaani mässuliste juht süüdistab presidenti soovis muuta Lõuna- Sudaan "etniliseks riigiks", kus võim on riigipea etnilise grupi käes. Mässuliste juht Riek Machar kuulub nueri, president Salva Kiir dinkade etnilisse rühma.

Lõuna-Sudaani kodusõda puhkes 2013. aasta detsembris Kiiri ja Machari toetajate vahel ning sõjas on korduvalt esiplaanil olnud etnilised pinged.

ÜRO põgenikeagentuuri hinnangul on Lõuna-Sudaani konflikti tagajärjel kodudest olnud sunnitud lahkuma umbes kaks miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles