Enne idapiiri väljaehitamist rajatakse süsteemide katsetamiseks piiri testlõik (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripost.
Piiripost. Foto: Marko Saarm

Valitsus laseb enne idapiiri väljaehitamise algust rajada alla kahe kilomeetri pikkuse katselõigu, et testida seal ära kõik piirile kavandatavad süsteemid.

Testlõik saab olema 1,63 kilomeetri pikkune ning seal katsetatakse piiril kasutuselevõetavaid süsteeme. «Kui kõik toimib, võib alustada kogu idapiiri väljaehitamist. Ei ole mõtet ehitada välja kogu 135-kilomeetrist idapiiri, kui me ei tea, kas kõik toimib,» rääkis Rõivas.

Praegu on Eesti ehitanud välja Eesti, Läti ja Venemaa piiri kolmikpunkti Võrumaal Misso vallas Pedetsi jõe kaldal ning paigaldanud idapiirile 23 piiriposti. Narva jõe kaldal ja väikesaartel on maastikul eeltähistatud 144 piiriposti asukohad. Veel selle aasta jooksul alustatakse piirile hoiatusmärkide paigaldamist.

Piiririba puhastamine on valdavalt lõpetatud, puhastamata on veel vaid üle 10 kilomeetrit piiririba. Üheks tõrgete peamiseks põhjuseks on olnud viimase kahe aasta soe talv, mis oluliselt aeglustas piiririba puhastustöid. Samuti kulus planeeritust kauem aega maade võõrandamisega seonduvad probleemide lahendamisele.

Tänavu on kulunud piiri väljaehitamisele seitse miljonit eurot. Järgmisel aastal on plaanis investeerida piiririba rajamisse 20 miljonit, 2018. aastal 31 miljonit ning 2019. aastal viimasteks töödeks 15 miljonit eurot.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles