President Kaljulaid: majandussuhetes Poolaga on suur potentsiaal (2)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Andrzej Duda ja Eesti president Kersti Kaljulaid.
Poola president Andrzej Duda ja Eesti president Kersti Kaljulaid. Foto: Poola presidendi kantselei

President Kersti Kaljulaid kohtus eile Varssavis Poola presidendi Andrzej Dudaga. Kohtumisel rääkisid riigipead peale julgeolekust ka kahe riigi majandussuhetest, piirkonna suurtest taristuprojektidest, Brexitist ja Euroopa Liidu tulevikust.

«Poola on meie regiooni julgeoleku tagamisel oluline partner ja liitlane. Mul on hea meel, et Eesti ja Poola näevad ja mõistavad sarnaselt seda, mis toimub Euroopas ja selle lähiümbruses,» ütles Kaljulaid.

Presidendi sõnul on kahe riigi majandussuhted küll tihedad, kuid kindlasti on see valdkond, kus on peidus suur potentsiaal. «See on valdkond, mille saan ja tahan rohkem tähelepanu pöörata,» ütles riigipea. Poola on hetkel Eesti suuruselt seitsmes väliskaubanduspartner, kuid potentsiaali on enamaks, teatas vabariigi presidendi kantselei avalike suhete osakond.

Eesti ja Poola presidendid arutasid ka regiooni energiajulgeolekut. Nad nõustusid, et kriitiliste energiapoliitiliste otsustega ei tohi venitada, sest nii mahukate investeeringute elluviimine võtab aastaid. «Eesti jaoks on äärmiselt oluline edasi liikuda Balti elektrivõrkude ühendamisega Euroopa sagedusele,» rõhutas Kaljulaid.

President tõi kohtumisel välja ka Poola panuse kaitsekoostöösse ja tõstis esile Poola kaitsejõude, mis on osalenud Eestis õppusel Kevadtorm ja panustavad NATO küberkaitsekeskusesse Talllinnas.

Visiidi käigus kohtus president Kaljulaid ka Skandinaavia-Poola kaubanduskoja nõukogu esimehe Carsten Nilseniga ja külastas Varssavi ülestõusu muuseumi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles