Superarvuti toetab tetraneutroni olemasolu

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult: Andrei Shirokov ja James Vary
Vasakult: Andrei Shirokov ja James Vary Foto: Christopher Gannon/Iowa State University

Kui paneme kokku neli neutronit, siis saame kokku tetraneutroni. Seni on see vaid teooria, aga kaks Ameerikas töötavat teadlast on nüüd superarvuti peal senisest kindlamini väljaarvutanud, et selline neljast neutronist koosnev osake on tõesti võimalik.

Nii vahendas ERR-i teadusportaal Novaator Iowa osariigiülikooli teadlaste James Vary ja Andrei Shirokovi, ajakirjas Physical Review Letters ilmunud uurimust

Vary ja Shirokovi edukas arvutisimulatsioon lisab usutavust Jaapani ekperimentaatorite teadetele selle aasta alguses, et nad on oma katses tetraneutroneid saanud. Seda enam, et simulatsioonis ilmnevad tetraneutronil mõned üsna samasugused omadused, mis paistsid välja ka katsetes.

Tetraneutron pakub füüsikutele suurt huvi, sest annab võimalusi paremini mõista osakeste vahel mõjuvaid fundamentaaljõude.

Loe täpsemalt Novaatori loost SIIT. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles