Raoul Kurvitza salastatud installatsiooni saab külastada loetud arv vaatajaid

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raoul Kurvitz
Raoul Kurvitz Foto: Meelis Tammemägi

Eesti kunstniku Raoul Kurvitza projekt Momentum kogub tuure — teisipäevani Fahle galeriis nähtavale Episood I näitusele lisandub kolmapäeval, 9. novembril teine osa ehk tema mastaapne installatsioon, mis toimub salastatud, väga ohtlikus ja raskesti ligipääsetavas kohas, mistõttu saab seda külastada ainult eelregistreerimisel ja vaid 50 pealtvaatajat.

Tegu on ruumilise installatsiooniga, mis valmib koostöös Tallinna Tehnikaülikooli tudengitega nende ideid arvestades ja kus viis tiimi presenteerivad oma lahenduse.

«Praeguse kava kohaselt esitleme Episoodi II 9. novembril, ja Episoodi III 16. detsembril, tegemist on installatsiooniprojektidega. Toimumiskohad jätan siinkohal sihilikult avaldamata, üllatusmomentideks vahetult enne vastavate sündmuste toimumisi,» räägib Raoul Kurvitz ise. «Võin öelda vaid niipalju, et taas kord on pistmist mind alati esmajoones huvitavate post-industrialistlike, metafoorses mõttes ehk ka post-apokalüptiliste ruumisituatsioonidega. Meie-vormi kasutan ma siin aga seetõttu, et teostan need episoodid koos TTÜ arhitektuuriülõpilaste loomingulise osalusega; vastavad projektid on lülitatud praktikumi korras ka meie õppekavasse.»

Raoul Kurvitz on kuulus oma installatsioonide ja performance`ite poolest, kuid neid on keeruline jälgida, sest need on mööda maailma laiali. Seekordne üritustejada toimub tema kodumaal.

«Kunsti puhul pole oluline taiese ilu, vaid see, et vaatlejas tekiks emotsioon, eriti hea on, kui lisaks emotsioonile hakkab inimene mõtlema, juurdlema tekkinud tunde ja teose loomise tagamaade üle,» räägib Fahle galerist Meelis Tammemägi. «Emotsioone ja mõttematerjali pakub Raoul Kurvitza kolmeosaline projekt Momentum küllaga, lisaks maalinäitusele luuakse projekti raames mitu totaalset ruuminstallatsiooni, toimunud on juba performance ja ka välkseminar, mis keskendus Momentumi rakendumisele füüsikas ja ka maailmapoliitikas. Soovitan külastada maalinäitust Fahle Galeriis ja võimalusel ka erinevaid ruuminstallatsioone, sest on harukordne, et kunstnik midagi nii mastaapset loob ja seda siin Eestis, kohapeal.»

Projekti Momentum erinevad osad avanevad järgnevate kuude jooksul ja projekti võtab kokku ARTist Talk, mille lõpetab oksjon, kus Meelis Tammemägi sõnul pannakse müüki üks näituse teos väga tagasihoidliku, võib isegi öelda, et sümboolse alghinnaga.

«Rääkides kunstniku loomingu erinevatest vormidest, siis Raouli installatsioonide parimaks võrdluseks on liivamandala, mis luuakse ülima hoole ja täpsusega ning peale valmimist hävitatakse — nii jääb tihti Raouli installatsioonidest ja ka performance`itest alles ainult video ja fotomaterjal.» tõmbab galerist paralleele. «Ainuke püsivam materiaalne vorm, läbi mille kunstnik oma maailmapilti, mõtteid ja filosoofiat projetseerib, on maalikunst. Seetõttu soovitan kindlasti näitust külastada, sest neid teoseid on võimalik näha selles kontekstis veel ainult nädal, peale seda rändavad pildid tavaliselt muuseumide ja erakogudesse,» lisab ta.

Miks on Raoul Kurvitza projekti nimeks «Momentum. Maalid, performance, tekst»? Kunstnik selgitab, et peaasjalikult inglisekeelses kultuuriruumis, tõenäoliselt Lääne maailmas valdavamalt, on juba vähemalt kümme aastat tõusva trendina mõiste «momentum» käibel pea kõigis valdkondades rakendatava metafoorina, mille abil on igati tõhus ja otstarbekohane kirjeldada kõikvõimalikke protsesse ja sündmusi globaalpoliitikast spordini. Paari aasta eest ilmus tema silma võrkkestale häiriv M-kujuline moodustis, mis nüüd on õnneks taanduma hakanud, ja seda võttis Raoul ilmutusena, mis tähistab Momentumit. Kunstimaailmale aga tähendavad Raoul Kurvitz ja Momentum midagi alati üllatavat ja ootamatut.

Ruuminstallatsiooni Momentum, Episood II saab külastada ainult eelregistreerimisel galerist@fahle.gallery. Raul Kurvitza värskeima loominguga saab tutvuda lehel www.noar.eu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles