Olen kade armastuse, tähelepanu ja hoolitsuse pärast

Epp Veski
, arst ja psühhoterapeut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Armukadeduse all mõeldakse tavaliselt naise ja mehe vahelist tunnet, vahel ainult kahtlustust, et teine petab teda, murrab truudust või vähemalt pöörab teis(t)ele rohkem tähelepanu, kui armukadetsejale meeldib.

Ometi on armukadedustunne palju laiem. Vanem laps on armukade noorema ja noorem vanema peale, õde venna ja vend õe peale. Kui esimene laps saab alguses kogu vanemate tähelepanu, siis järgmise sünniga saab ta seda paratamatult poole vähem, vähemalt alguses. Nooremale tundub, et vanem on targem ja tähtsam, eriti, kui ta saab vanema asjad endale.

Mõne aasta pärast tundub õele, et isa tegeleb vennaga rohkem, vennale, et ema õega või ka vastupidi. Armukade laps püüab rohkem vanemate tähelepanu ja kiitust saada: püüab kõike vanemate soovi järele teha või hakkab jonnima, pahandust tegema, tõmbub endasse, jookseb kodust ära.

Ema ja isa võivad olla armukadedad vanaema ja vanaisa peale, sest vanavanematel on lapsele rohkem aega ja kannatlikkust. Ja vastupidi, vanaemale võib tunduda, et lapselast ei anta piisavalt palju tema hoole alla. See võib viia liigsete kingitusteni ja niinimetatud äraostmiseni. Laps võib hakata manipuleerima, et rohkem asju ja oma tahtmist saada.

Õpilasele tundub, et õpetaja või treener kiusab teda ja hoiab kedagi teist. See võib viia „pugemise“ või tundide segamise, pahanduste ja puudumisteni.

Mees võib olla armukade kassi või koera peale, kui naine looma eest rohkem hoolitseb ja teda enam hellitab. Naine võib olla armukade auto, kalade ja jalgpalli peale, sest mees eelistab neid ja ruttab esimesel võimalusel hobidega tegelema.

Armukadedus tähendab sõna-sõnalt kadedust armastuse, aga ka tähelepanu, hoolitsuse ja soosingu pärast. Armukadedale tundub, et temale kuuluvat jagatakse põhjendamatult teis(t)ele ja tema jääb talle kuuluvast ilma või saab vähem, kui peaks.

Mis on armukadeduse põhjused?

Mis on armukadeduse põhjused? Eelkõige hirm, et mina ei saa, saan vähem või jään ilma. See, nagu paljud teisedki probleemid, saab alguse tavaliselt lapsepõlves. Sellepärast on oluline, et vanemad selgitaksid lapsele enne järgmise järeltulija sündi, et vanem laps saab varsti õe või venna, kes on väga väike ja vajab palju tähelepanu. „Sina oled mulle ikka sama armas, aga mul tuleb nüüd kahe eest hoolitseda. Sina oled juba suurem, mul võib vahel su abi vaja olla. Kas sa aitad mind?“

Sellega tõstame lapse enesehinnangut ja anname talle valikuvõimaluse. See on palju parem, kui käsutamine ja sund. Nii saab laps aru, et tema on vanematele armas ja tähtis, aga samamoodi armsad on ka teised lapsed. Ta teab, et ta saab oma tähelepanu, kallistused, hellitused ega pea oma olemasolu ja vajadusi pidevalt tõestama ning nende eest võitlema. Ta ei karda, et ema ei armasta teda, on ta unustanud või hoopis maha jätnud, kui tegeleb mitu tundi väiksemaga ega pööra talle piisavalt tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles