Pirita jõe surmakeeris likvideeritakse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iru tamm Pirita jõel
Iru tamm Pirita jõel Foto: Lasnamäe linnaosa valitsus

Eesti Energia Iru elektrijaam rajab Pirita jõele Nehatu paisu juurde kalatrepi ja ühtlasi likvideerib sealt mitu inimelu võtnud ohtliku keerise.

Kuna ettevõttele kuuluv Pirita jõe Nehatu tammi ala on lõhe, jõeforelli, meriforelli ja harjuse kudemis- ning elupaik, siis peab sellise jõelõigu omanik veeseaduse järgi tagama ülejärgmiseks aastaks kalade läbipääsu nii üles- kui allavoolu, rääkis Eesti Energia keskkonnajuht Tõnis Meriste ERRi uudisteportaalile.

Nehatu pais, mida Iru elektrijaam kasutab tehnoloogilise vee sissevõtmiseks, takistab aga kalade rändeteed ning see tuleb rekonstrueerida.

«Koos Nehatu paisu rekonstrueerimisega muudetakse turvaliseks ka paisutagune ala, kus senini on tekkinud suurvete ajal ohtlikud keerised,» sõnas Meriste, kelle sõnul saab ehitusega alustada alles pärast kalade kudemisaega ehk alates juulist ning see võtab aega paar kuud.

Paisualuse ala turvalisuse tõstmist finantseerib Eesti Energia ja selle maksumus on umbes 30 000 eurot, paisu kalapääsu rajamise töid rahastab aga Euroopa Liidu ühtekuuluvusfond.

Pirita jõel asuv Iru tamm on viimase kuue aastaga neelanud viis inimest, mis teeb sellest paigast Eesti jõgede kõige ohtlikuma koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles