Nicaragua presidendivalimised võitis Ortega (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicaragua president Daniel Orgega koos asepresidendist abikaasa Rosario Murilloga
Nicaragua president Daniel Orgega koos asepresidendist abikaasa Rosario Murilloga Foto: Reuters / Scanpix

Nicaragua vasakpoolne president Daniel Ortega võitis pühapäeval peetud valimistel kolmanda ametiaja koos oma abikaasa Rosario Murilloga asepresidendi ametis, näitasid esmaspäeval peaaegu lõplikud valimistulemused.

Kui loetud oli 99,8 protsenti häältest, oli 70-aastast endine marksistlik mässuline kogunud 72,5-protsendise toetuse, teatas keskvalimiskomisjon.

Ortega lähimat konkurenti, Liberaalse Konstitutsionaalse Partei kandidaati Maximio Rodriguezt toetas 15 protsenti hääletanutest.

1979. aastal Somoza perekonna diktatuuri kukutanud sandinistide juht Ortega valiti esimest korda Nicaragua presidendiks 1985. aastal viieks aastaks. Ortega tõugati omakorda võimult 1989. aastal pärast kodusõda USA rahastatud parempoolsete mässulistega.

Seejärel oli ta 17 aastat opositsioonis, kuid valiti 2006. aastal taas riigipeaks ja on seda ametit pidanud tänini.

Ortega oponendid nimetasid valimisi farsiks ja seda kriitikat jagas ka USA.

Opositsioon kutsus valimisi boikoteerima, kuid valimisametnike teatel osales valimistel 68,2 protsenti valijaskonnast. Opositsiooni hinnangul oli see näitaja palju madalam.

Pühapäeval valiti Nicaraguas ka rahvusassamblee uus koosseis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles