Talv võib Eestis kaduda

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talv Hiiumaal.
Talv Hiiumaal. Foto: Tiiu Vahtra

Eesti õhutemperatuur on viimase poole sajandi jooksul tõusnud ligi kaks kraadi, mida on poole rohkem kui kogu maailmas keskmiselt. Suure tõenäosusega jätkub soojenemine sajandi lõpuni.

See tähendab, et ilmselt on Eestis tulevikus nelja aastaaja asemel kolm: talv kaob ja kevadeni vältab porine sügis. Sagenevad äärmuslikud ilmanähtused, nagu põuad, üleujutused, tormid ning mõnepäevased erakordsed külmad, mis kõik mõjuvad loodusele šokina. Lisaks tõuseb merevee tase ja kasvab sademete hulk ning Eestisse hakkavad saabuma uued võõrliigid ja taimekahjurid, selgub keskkonnaministeeriumi koostatud kliimaaruandest.

Ülevaates on kirjas, et kohalike kliimamuutuste kõrval võib isegi suuremat rolli mängida  see, et meid mõjutavad ka globaalsed muutused sotsiaalmajanduslikus olukorras ning rahvusvahelistes suhetes. «Seetõttu peame oluliseks liituda ülemaailmse siduva tegevusplaaniga kliima soojenemise pidurdamiseks – kasvuhoonegaaside heitmete tuntavaks vähendamiseks,» seisab ülevaates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles