Trumpi võit lõhestas Ameerika kultuuritegelased

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trumpi täissoditud täht Hollywoodi kuulsuste alleel
Donald Trumpi täissoditud täht Hollywoodi kuulsuste alleel Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP

Hollywood, nagu kogu California, on traditsiooniliselt olnud demokraatide kants ning võib arvata, et filmi- ja meelelahutusmaailma hääled läksid tingimusteta Hillary Clintonile.

Siiski on nendegi hulgas Trumpi pooldajaid, nagu näiteks näitleja ja lavastaja Clint Eastwood, räppar Kid Rock, telestaar Willie Robertson, näitleja Gary Busey, kantrilaulja Loretta Lynn, telestaar Teresa Giudice, lauljanna Tila Tequila, näitleja Stephen Baldwin, poksija ja näitleja Mike Tyson, telestaar Jesse James, laulja Waine Newton, kirjanik ja kolumnist Ann Coulter, näitleja Dennis Rodman, meelelahutaja Hulk Hogan, muusik Ted Nugent, muusik Gene Simmons, näitleja Charlie Sheen ning veel paarkümmend mõjukat esinejat ja meelelahutajat.

Neist hoolimata oli Hollywoodi üldsus valmistulemuste selgudes šokis. Püstijalakoomik Patton Oswalt säutsus Twitteris: «Täna õhtul muutus «Mees kõrges lossis komöödiaseriaaliks.» Ta viitab siinkohal Philip K. Dicki samanimelisele raamatule ning selle järgi tehtud telesarjale, kus Ameerika Ühendriigid on Teise maailmasõja tulemusena jagatu Jaapani ja Natsi-Saksamaa vahel.

Cher säutsus: Kuidas ta [Trump] nii kaugele jõudis? Ta peaks vangi pistma ja võtme ära viskama. Seal võib ta ise oma kubet krabada.»

Sellest hoolimata oli aeg, kui Hollywood Trumpi siiralt armastas. 1980. aastatel oli ta sage külaline filmides ja telesarjades, näiteks nagu «Sesame street», «Monk», «Üksinda kodus 2», «Saturday Night Live» ja paljud muud.

Muusikamaailm, näiteks sellised staarid nagu Beyonce ja Jay Z, Adele, Katy Perry, Jon Bon Jovi ning Lady Gaga, olid raudselt Clintoni leeris. Seda suurem oli šokk, kui sai lõpliku kinnitust Trumpi võit. Katy Perry, kelle vanemad muide oma hääle Trumpile andsid, säutsus: «Nüüd ma nutan oma võltsripsmed küljest.»

Laulja Cher, kes lubas Trumpi võidu korral Austraaliasse kolida, on pehmelt öeldes ahatuses. 

Räppar Snoop Dogg väljendas end lakooniliselt

Filmimees Seth MacFarlane kirjutas: «Ma ei kujuta ette, et see roomav, ebamäärane olend, mida olen näinud debattides, pöördub nüüd rahva poole Valgest majast.

Teleseriaalist «Skandaal» tuntud Joshua Malina arvates ei ole Trumpi võit mitte maailma, vaid ühe riigi lõpp. 

Näitleja Jessica Chastain küsib aga, mida nüüd peale hakata?

Sajad lugupeetud Ameerika kirjanikud – nende hulgas näiteks R.R. Martin, Cheryl Strayed, Maureen Johnson ja Salman Rushdie, on avalikult väljendanud oma toetust Hillary Clintonile. Või kui mitte otsesõnu toetust Clintonile, siis vähemalt vastumeelust Donald Trumpi suhtes.

Slavoj Žižek / wikipedia
Slavoj Žižek / wikipedia Foto: Wikipedia

Samas eksisteerib mõjukas seltskond kirjanikke ja mõtlejaid, kes Trumpi selja taha koondusid. Kõige tähelepanuväärsem nende hulgast on Sloveenia kirjanik, marksistlik filosoof ning provokaator (nagu väljendab end Los Angeles Times) Slavoj Žižek. Žižek ütles, et kui ta vähegi saaks, annaks oma hääle Trumpile – mida ta ei saanud teha, sest ei ole USA kodanik.

Meil vähem tuntud, kuid Ameerikas lugupeetud konservatiivid Dinesh D'Souza («The End of Racism»), Ann Coulter («In Trump We Trust»), Roger L. Simon («The Big Fix») ja Cal Thomas («What Works») on selgelt avaldanud oma toetust Trumpile ja tema ideedele. .

Trumpi toetajad koondusid gruppi nimega Ameerika õpetlased ja kirjanikud. Nende hulgast ei leia küll eriti palju luuletajaid ning Nobeli preemia laureaate, küll aga teadlasi ning õppejõude, kes on kirjutanud filosoofilise, majandusliku ja poliitilise sisuga teoseid. Oktoobri lõpus avaldasid need enam kui 130 lugupeetud inimest manifesti, milles põhjendasid, miks peaks Trumpist saama järgmine USA president. Samas eksisteerib vähemalt sama mõjukatest autoritest (enam kui 150) koosnev grupp Ameerika õpetlased ja kirjanikud Trumpi vastu.

Dilbert / wikipedia
Dilbert / wikipedia Foto: Wikipedia

Populaarse ajalehekoomiksi «Dilbert» ja mitmete raamatute autor Scott Adams, kes oli varem demokraatide ning Clintoni pooldaja, vahetas enne valimisi poolt ja asus Trumpi selja taha.

Seevastu kuulus ulmekirjanik Orson Scott Card, keda tuntakse konservatiivi ja vabariiklaste pooldajana, on karmide sõnadega Ameerika valijaid Trumpi eest hoiatanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles