Fotod ja video: Tallinna jõulukuusk jõudis lõunaks Raekoja platsile (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hommikul kella kaheksaks plaanitud Tallinna jõulukuuse langetamine algas väikese äpardusega, sest tellitud kraana sõitis libedal teel kraavi.

Teel oli kiilasjää ja juhi sõnul oli ta kurvis väga aeglaselt sõitnud, kuid raske masin hakkas ikkagi libisema ning selle parempoolsed rattad sattusid kraavi, nii et kraana jäi teepervele veidi vildakile. Kohe telliti üks traktor appi ning kella kolmveerand üheksaks oli kraana juba taluõuel. Sealt edasi läks kõik nagu lepse reega.

Kui suur tee oli libe, siis Liivapõllu tallu viiv tee oli liiga pehme. «Paras labidas kätte võtta ja peenraid tegema hakata,» arvasid töömehed. Traktori abil liigutati üliettevaatlikult kuuse juurde ka veok mis jõulupuu linna toimetaks.

Kraanajuhile oli siin veel üks osavusülesanne. Nimelt oli hiljuti tallu veetud uus elektriliin ning veok jäi täpselt sellele kohale, kus elektrikaablid õhus täisnurga moodustasid. Takistusest hoolimata läks kõik sujuvalt ning kella kümneks lamas kuusk juba autol. Siis oli vaja veel uusel oksi siduda. «Selle peale kulub oma aeg. Siis tuleb siist ettevaatlikult välja sõita. Võibolla kella kaheks jõuame Raekoja platsile,» arvas kuuse toomise eest hoolitseva ettevõtte Mustamäe Haljastus juht Olev Kallas.

Tegelikult läks asi tükk maad kiiremini ning juba kella ühe paiku oli kuusk transportiv veok vanalinna jõudnud. Vähem kui poole tunniga pandi erakordselt hea välanägemise kuusk platsile püsti ning kõik huvilised võisid kuuse juures või koos jõuluvanaks kehastunud ja kõigile kommi pakkunud veokijuhiga pilti teha.

Tänavune Raekoja platsi kuusk toodi Raplamaalt Käru vallast Jõekülast Liivapõllu talust. Taluperemees Jaan Hansalu pakkus sama kuuske pealinna esindusjõulupuuks juba mullu, kuid siis leiti sobiv kuusk lähemalt.

Hansalu arvas, et kuusk peaks olena umbes viiekümne aastane. Ta ise istutas omal ajal terve ra kuuski enda ja kolhoosi maade piirile. Kui puu oli maha võetud, mõõtsid spetsialistid puu pikkuseks 17 meetrit. Aastaringe kokku lugedes saadi puu vanuseks 42 aastat. «Ju ta siis on 42. Ega nii ammuseid asju ju täpselt ei mäleta,» arvas taluperemees selle peale.

Kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Aigar Palsner kinkis Hansalule mälestuseks raamitud foto veel püsti seisvast kuusest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles