Kuidas jälgida ravijärjekorda?

, haigekassa tervishoiu- ja kommunikatsiooniosakonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arsti vastuvõtu ootejärjekord. Pilt on illustratiivne.
Arsti vastuvõtu ootejärjekord. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Kõiki haigekassa lepingupartnereid saab otsida erialade ning piirkondade kaupa haigekassa kodulehel lepingupartnerite kaardirakenduses. Eraldi saab infot otsida perearstide, eriarstide, õendusabi, hambaravi ning rinnavähi avastamise uuringu ehk mammograafia kohta.

Haigekassa kodulehel on info ka eriarstiabi ravijärjekordade kohta. Ravijärjekorrad tekivad lepingupartnerite juures siis, kui patsientide vajadused on reaalsetest planeeritud mahtudest suuremad. Haigekassa partnerihalduse osakond jälgib regulaarselt järjekordade pikkust, et hinnata millal patsient järjekorda lisati ning kui kiirelt ta pääses eriala arsti vastuvõtule. Lepingute mahud vaadatakse üle igal poolaastal.

Esimene kontakt peaks tervisemure korral alati olema perearst, kes saab enamikel juhtudel juba ise aidata ning ka hinnata, kas ja kuidas saab ravis kaasa aidata eriarst. Samuti saavad perearstid paljudel erialadel kasutada e-konsultatsiooni teenust, mis võimaldab tal digitaalselt kiirelt konsulteerida eriarstiga ning täpsustada eriarstile suunamise vajadust. Kui eriarstiabi vajadus on välja selgitatud, on kasulik teada, et pikemad järjekorrad kipuvad olema piirkondlikesse haiglatesse. Seega tasub uurida erinevate raviasutuste järjekordasid, et võrrelda ooteaegade pikkust ja võimalusel broneerida endale varasem aeg.

Kui kellelegi tundub, et ta ei pääse mõistliku ooteajaga arsti vastuvõtule, saab loomulikult ka ise haigekassaga ühendust võtta. Üldine põhimõte kehtib kõikidele erialadele – inimene peab saama vajamineva tervishoiuteenuse sellise aja jooksul, mil tema tervislik seisund oluliselt ei halvene. Juhul, kui keegi tunneb, et ta on jäänud vajaliku arstiabita, siis on oluline haigekassa poole pöörduda, et me saaksime omalt poolt asjaolusid selgitada. Selleks tuleb digitaalselt allkirjastatud avaldus saata aadressile info@haigekassa.ee.

„Seega tasub uurida erinevate raviasutuste järjekordasid, et võrrelda ooteaegade pikkust ja võimalusel broneerida endale varasem aeg."

Kokkuvõttes, eesmärk on selge – tagada arstiabi võrdsetel tingimustel kõigile abivajajatele. Selleks, et haigekassa lepingupartneritel oleks kindlustunne ja selgus, peavad  arstiabi rahastamise põhimõtted olema eesmärgipärased ja selged. Läbipaistvate rahastamise põhimõtetega ja lepingus selgelt paika pandud vastutusega annab riik raviasutustele võimaluse planeerida oma tegevusi ja majandada elujõuliselt.

Tekst on osa sotsiaalministeeriumi blogis avaldatud postitusest. Loe tervikteksti https://goo.gl/4wUSRL

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles