Margus Kasterpalu: «Pangal» oli kõva konkurent

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Kasterpalu
Margus Kasterpalu Foto: Elmo Riig

Eesti Vabariik 100 võitis projekt «Pank» (autorid on Eero Epner ja Tarmo Jüristo ning produtsendid Paul Aguraiuja ja Kaspar Kaljas), mis käsitleb tõsielulisi sündmusi 1990ndate turbulentses Eestis.

Tol perioodil toimunud ajalooliste sündmuste foonil rullub lahti inimlik draama, mille osalistel tuleb pidevalt ümber hinnata nii valuutakursse kui isiklikke väärtushinnanguid.

Ekspertkomisjoni liige, Eesti Vabariik 100 juhtrühma esindaja ja lavastaja Margus Kasterpalu ütles, et meisterlikult kirjutatud võidusari tõusis esile meie lähiajaloo kompleksse ja pingestatud kujutamisega.

Miks valis žürii välja projekti, mis kujutab üsna kitsast lõiku eesti lähemast ajaloost? «Kui temaatiliselt läheneda, siis oleks «Arabellal» piraadiloona ka üsna vähe pistmist terve Eesti vabariigi looga. EV 100 konkurss on pigem võimalus või ettekääne teha midagi head. EV 100 ei eeldagi, et sari oleks ainult ja ühemõtteliselt riigile kui niisugusele pühendatud,» ütles Kasterpalu.

«Mul oleks olnud hea meel, kui rahalised võimalused oleksid lubanud teha seriaali ka natuke kaugemast ajaloost. Kaks telesarja oleksid andnud meie ajaloost terviklikuma vaate.» «Panga» kõva konkurent oli «39/40» (stsenarist Tiit Aleksejev, režissöör Elmo Nüganen, produtsent Kristian Taska). See räägib perioodist vahetult enne Teise maailmasõja puhkemist, kui Tallinnas oli väga suur rahvusvaheline luurajate võrgustik ja Eesti oli kohtumispaigaks erinevate riikide salateenistuste spioonidele, luurajatele ja nuhkidel.

«Tiit Aleksejevi põhjalik ajalootundmine aitas kaasa sellel, et teema oli põnevalt, kuid adekvaatselt lahendatud. Paraku jätkus raha vaid ühe seriaali tegemiseks ja see lähiajalugu oli tegijatel nii põhjalikult ning detailideni täpselt välja töötatud,» märkis Kasterpalu.

Võitja saab 60 000 eurot arendustoetust. Kümneosaline draamasari linastub ETV ekraanil Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva programmi raames alates 2018. aasta sügisest.

Lisaks «Pangale» ja «39/40» konkureerisid finaalis veel «Arabella» (stsenarist Lauri Lippmaa, produtsent Anneli Ahven) ja «Jaik» (stsenaristid Juhan Raud ja Laura Raud, režissöör Peeter Jalakas, produtsendid Peeter Jalakas ja Ivo Felt).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles