Üle USA on puhkenud mitmed Trumpi-vastased meeleavaldused (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vabariiklasest Donald Trumpi USA presidendiks saamise teate järelkajana on üle riigi korraldatud hulk meeleavaldusi, paljud ameeriklased keelduvad otsusega leppimast. 

Mitmed protestijad arreteeriti New Yorgis, kui nad üritasid mööda pääseda politsei barrikaadist ja sisse murda Trumpi elu-ja ärihoonesse Trump Towerisse, kus tulevane president ka ise resideerib. Trumpi-nimeline margitoode sai rahvamasside kogunemise ja eneseväljenduspunktideks ka mujal Ühendriikides. Chicagos kogunesid temavastased meeleavaldajad samuti Trump Toweri ette, kus karjuti lööklauset: «Pole minu president!».

Oma võidukõnes lubas Trump olla president kõigile ameeriklastele, mis läheb otsesesse vastuollu tema kampaania-aegsete sõnavõttude- väljaütlemistega. Kuigi USA maapiirkonnad hääletasid valdavalt tema poolt, valisid 31 riigi 35 suuremast linnast ennast esindama Trumpi vastaskandidaadi Hillary Clintoni, kirjutatakse Independentis. Meeleavaldusi toimus vähemalt 25 neist.

USA pealinnas ja poliitkeskuses Washington DCs kogunesid massid Trumpi vastavatud Trump Hotelli ette, koguneti ka Valge Maja juurde. Suured protestid toimusid Clintoni-meelsel läänerannikul San Fransiscost Los Angeleseni.

Seattle’is marssisid sajad meeleavaldajad tänavatel, kui tekkis paanika, sest üks tänaval viibinutest avas kaasa võetud relvast tule. Viga sai viis inimest, üks neist on kriitilises seisus. Politsei arvates ei olnud tegu protestil tärganud erimeelsusega, vaid eratüliga ja tulistajat pole siiani leitud.

New Yorgi Trump Tower asub luksustootemarkide nagu Prada, Armani ja Gucci esinduskaupluste vahel Manhattani linnaosas. Eile õhtul (meie aja järgi täna varahommikul) tõmmati neile kõigile ette aknakatted ja tänavatele toodi prügiautod liivaga, politseinikud ja barrikaadid kaitsesid tulevast presidenti tema rahva eest.

Viha on suurendanud asjaolu, et hääletustulemuste alusel osutuks valituks Clinton, kuid valijameeste mandaat läks siiski Trumpile.

Valimiste järelkajas on Trump olnud ebaloomulikult vaikne ning hoidnud avalikkusest eemale. Kahe kuu pärast antakse võim riigis temale üle. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles