Mogherini: EL on asendamatu ülivõim maailmarahu teenistuses (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini
ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Liit on muutumas maailmarahu jaoks asendamatuks ülivõimuks, ütles bloki välispoliitikajuht Federica Mogherini.

«Meie naabrite ja partnerite nõudlus Euroopa järele eelseisvatel kuudel ja aastatel suureneb. See on juba praegu nii,» sõnas Mogherini Euroopa kaitseagentuuris (EDA) peetud kõnes. «Juba praegu eksisteerib nõudlus põhimõttelise globaalse julgeolekupakkuja järele, ülivõimu järele, mis usub mitmepoolsesse tegutsemisse ja koostöösse.»

USA vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi valimisvõit on tekitanud Euroopas kartusi, et tema «Ameerika eelkõige» kampaanialoosung tähendab, et Washington hakkab vähem tähelepanu pöörama sidemetele NATO ja ELiga, mis on olnud alates Teise maailmasõja lõpust Lääne poliitilise korra vundamendiks.

EL on Suurbritannia otsuse järel ühendusest lahkuda juba liikumas kaitsekoostöö tihendamise poole.

«See on meie kätes. Muutuval ülemaailmsel maastikul on Euroopa üha rohkem ja rohkem asendamatu jõud,» sõnas Mogherini. «Praegu on aeg võtta enda kanda vastutus ja reageerida üleskutsele (julgeoleku järele)...ja me saame seda teha vaid tõelise liiduna.»

ELis on Brexiti hääletuse järel sagenenud üleskutsed Euroopa armee loomiseks. Teisalt on ettepanekud valdavalt piirdunud liikmesriikide sõjalise koostöö tihendamisega, kuna ei soovita dubleerida NAT-t. EL on seni korraldanud tsiviilsõjalisi missioone, nagu rahuvalvemissioon Kesk-Aafrika Vabariigis ning piraadivastasele võitlusele keskendunud operatsioon Aafrika Sarve ümbruses.

EDA on agentuur, mille ülesanne on koordineerida jõupingutusi ELi kaitsevõime tugevdamiseks liikmesriikidevahelise koostöö suurendamise teel.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles