Seitse õnnelik olemise trikki, mida taanlastelt õppida

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Taanlased on maailma üks õnnelikumaid rahvaid ning oma osa mängib selles sõna hygge. Mis see on ja kuidas saaksime meiegi taanlaste eeskujul õnnelikumad olla?

Taanis on muidugi ka palju muid häid asju – nad hindavad aktiivset ja sotsiaalset eluviisi rohkem kui raha, kuid samas on ka nende palgad kadestamisväärsed, nende miinimumpalk on umbes 18 eurot tunni eest. Oodatav eluiga on seal riigis samuti kõrge, elu normaalsed osad on vabatahtlik töö ja heategevus. Haridus ja tervishoid on tasuta, samuti on hea lapsetoetussüsteem.

Oma heaolutunnet võtavad taanlased kokku sõnaga hygge, kirjutab Hello Giggles. Seda sõna ei saa muidugi hästi tõlkida, parim vaste oleks ehk hubasus. Hygge elementaarne osa on enese eest hoolt kandmine, mis tähendab, et sa peaksid seda eriti just siis silmas pidama, kui ajad on rasked.

Siin on kuus trikki, kuidas oma elus hygge osakaalu suurendada.

1. Lohutustoit. Toitumine on hygge üks alustalasid. Katseta küpsetistega, valmista hooajalisi sooje ja tummiseid suppe.

2. Mõnusad padjad ja tekid. Pole midagi  mõnusamat, kui lumisel päeval end pleedi sees kerra tõmmata.

3. Küünlad. Õige valgustus on võti, et luua õige hygge meeleolu. Taanlased on maailma suurimad küünlafännid, nad põletavad neid isegi köögis.

4. Tegutse õues. Sooja koju põgenemine pole ainus viis, kuidas hygge’t nautida, ka loodusega üks olemine on väga tähtis. Miski pole võrreldav rahulolutundega, mille saavutad pärast päevast matka metsas.

5. Soojad joogid. Kuum šokolaad, õunasiider, hõõgvein, su lemmiktee – kõik on väga hygge.

6. Sõprus ja lähedus. Kui su kodu ja keha kiirgavad soojust, levib see ka su suhetesse. Too oma sõbrad ja lähedased hygge’t täis ellu ning rahutunne süveneb veelgi.

7. Hygge raskerelvastus. Kindlad vahendid, millega hygge’t oma ellu lisada: kaminad, positiivsed ja rõõmustavad raamatud, teineteise usaldamine, mõnnad sokid, lemmikloomadega mängimine, pehmed rõngassallid, ülemõõdulised kudumid, pühad kallitega, flanellist pidžaamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles