Vana leping 1889. aasta 29. augustist, tolleaegses sõnastuses küll talukoha müümise ja ostmise kontrakt, annab teada, et V. Baron Taube (Laupa mõisnik Victor von Taube – toim) on Mihgel Kilgasele müünud mõisa maadest 1712 sülda ja tolle koha nimi on Saunametsa.
Lepinguga samas metalltorus leidus ka Saunametsa talu kaart ühes selgitava tekstiga: «Laupa mõisa maa küllest ärapiiritud Saunametsa koha maadest, mille rajanud ja kaarti pannud vannutatud maamõõtja O. Limberg.»
Ei oska öelda, kaua Kilgas Saunametsa talu pidas, kust ta pärit oli ja kuhu ilmakaarde ta järglased laiali pudenesid. Küll on teada, et 1920ndatel ostis Saunametsa koha üles Hans Liivak, kes oli pärit Pärnumaalt Samliku tee äärest Ojalt.
See jutt on tõene, sest pärineb Kildenõmme 87aastase peremehe Kalju Jürioja suust, Kildenõmme asub Saunametsa naabruses.
«Liivaku Hans olnud poissmees, kui Saunametsa ostis. Alul ehitas ta omale väikese elumaja metsa äärde, siis juba suure ja uhke otse jõe kaldale. Samasse kerkisid ka teised taluhooned. Külas räägiti, et raha hooneid rajada ning kõikvõimalikke masinaid ja tööriistu osta tuli tallu ühes abikaasa Anetega, kelle Hans kosis Kurgja ja Suurejõe vahelt Orikülast Aru talust.
1938. aastal läks Saunametsa põlema: aurukatlast pääses säde lendu ja hooned süttisid üksteise järel. Üksnes elumaja ja saun jäid alles. Elumajast jõuti mööbel välja jõe äärde tassida ja majagi oli kolmest kohast tuld võtnud, kuid kustutajad suutsid selle päästa.
Hans oli kõva mees. Ühe suvega lasi ta kõik uued hooned ehitada: aida, lauda, sigade lauda, heinaküüni, viljaküüni. Seejärel hakkas ehitama silda üle Pärnu jõe – tal oli auto ja üle uue silla oli lihtne Pärnu maanteele pääseda. Teisele poole oli läbi Karjaküla igavene pikk ring.
Vene võim võttis Hansu kinni ja pani vangi. Abikaasa Anete jäi tütarde Teeda (sünd 1918) ja Idaga (sünd 1920) tallu. 1949. aasta märtsiküüditamise aeg saadeti ka Anete koos Teedaga kaugele Krasnojarski kraisse, Idal õnnestus jooksu saada.»
Vana leping 1889. aasta 29. augustist, tolleaegses sõnastuses küll talukoha müümise ja ostmise kontrakt, annab teada, et V. Baron Taube (Laupa mõisnik Victor von Taube – toim) on Mihgel Kilgasele müünud mõisa maadest 1712 sülda ja tolle koha nimi on Saunametsa. Lepinguga samas metalltorus leidus ka Saunametsa talu kaart ühes selgitava tekstiga: «Laupa mõisa maa küllest ärapiiritud Saunametsa koha maadest, mille rajanud ja kaarti pannud vannutatud maamõõtja O. Limberg.» Ei oska öelda, kaua Kilgas Saunametsa talu pidas, kust ta pärit oli ja kuhu ilmakaarde ta järglased laiali pudenesid. Küll on teada, et 1920ndatel ostis Saunametsa koha üles Hans Liivak, kes oli pärit Pärnumaalt Samliku tee äärest Ojalt. See jutt on tõene, sest pärineb Kildenõmme 87aastase peremehe Kalju Jürioja suust, Kildenõmme asub Saunametsa naabruses. «Liivaku Hans olnud poissmees, kui Saunametsa ostis. Alul ehitas ta omale väikese elumaja metsa äärde, siis juba suure ja uhke otse jõe kaldale. Samasse kerkisid ka teised taluhooned. Külas räägiti, et raha hooneid rajada ning kõikvõimalikke masinaid ja tööriistu osta tuli tallu ühes abikaasa Anetega, kelle Hans kosis Kurgja ja Suurejõe vahelt Orikülast Aru talust. 1938. aastal läks Saunametsa põlema: aurukatlast pääses säde lendu ja hooned süttisid üksteise järel. Üksnes elumaja ja saun jäid alles. Elumajast jõuti mööbel välja jõe äärde tassida ja majagi oli kolmest kohast tuld võtnud, kuid kustutajad suutsid selle päästa. Hans oli kõva mees. Ühe suvega lasi ta kõik uued hooned ehitada: aida, lauda, sigade lauda, heinaküüni, viljaküüni. Seejärel hakkas ehitama silda üle Pärnu jõe – tal oli auto ja üle uue silla oli lihtne Pärnu maanteele pääseda. Teisele poole oli läbi Karjaküla igavene pikk ring. Vene võim võttis Hansu kinni ja pani vangi. Abikaasa Anete jäi tütarde Teeda (sünd 1918) ja Idaga (sünd 1920) tallu. 1949. aasta märtsiküüditamise aeg saadeti ka Anete koos Teedaga kaugele Krasnojarski kraisse, Idal õnnestus jooksu saada.» Foto: Kaarel Aluoja erakogu
Kommentaarid
Copy