Mai Jõgi: Pauluse käe alt Rootsi

, muusikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MaiGroup, keskel Saaremaalt pärit, Rootsis õppiv bassimängija Mai Jõgi.
MaiGroup, keskel Saaremaalt pärit, Rootsis õppiv bassimängija Mai Jõgi. Foto: Tudengijazz

Saaremaalt pärit 22-aastases bassimängijas Mai Jões tärkas sügavam huvi džässi vastu Tiit Pauluse käe all õppides ning musitseerides ansamblis 2+2=5 koos teiste Pauluse õpilastega, nagu Erko Niit ja Maria Väli.


2010. aasta Uno Naissoo nimelisel loomingu- ja interpretatsioonikonkursil pälvis Jõgi parima instrumentalisti auhinna. Nüüd on ta õppimas Rootsis ühes Skandinaavia tunnustatumas, Skurupi rahvaülikoolis. Tudengijazzil esitleb ta oma uut Eesti-Rootsi-Taani bändi MaiGroup Tallinnas No99 džässiklubis 18. veebruaril.

Kuidas bassi juurde jõudsid?

Algul mängis ansamblis 2+2=5 bassi Laas Pärtel, aga kui ta Viljandisse edasi õppima läks, võtsin ma ühel päeval bassi koju kaasa ja hakkasin mängima. Oli tõeline äratundmine, et SEE ongi minu pill! Vahel osutuvad sellised impulsiivsed otsused kõige õigemaks.

Tegelikult on Tiit Paulus see mees, kes pani mind muusikat armastama. Enne teda ei olnud mul mingit plaani minna muusikat edasi õppima. Õnneks on Tiidul imeline võime õpilasi motiveerida.

Ta hakkas mulle vaikselt džässi sisse söötma ja mind haaras kohe arusaam, et muusikategemine võib ka fun olla. Ja nüüd, aastaid hiljem, ma olengi siin Skurupis õppimas džässmuusikat ja improvisatsiooni.

Mille poolest Skurup eriline on?

Skurupis on üliäge, ma olen hästi õnnelik, et siia sisse sain. Loomulikult on ka raske, aga raskused viivadki edasi. Rootsis on ju hoopis pikemad džässitraditsioonid – siin hakatakse umbes 13-aastaselt džässistandardeid õppima ja bebop’i kütma. Vahel vaatan ja imestan, kuidas siin 19-aastased poisid mängivad – täitsa uskumatu! Kõik on töölainel.

Kool on muidugi selleks kõik nendest oleneva teinud: võimas uus muusikamaja, professionaalne tehnika, stuudio ja õpetajateks väga edukad tegevmuusikud, näiteks Fredrik Kronkvist, Peter Nilsson, Daniel Franck, kes kõik mängivad praeguste džässitippudega.

Skurupis moodustasid võrdlemisi kiiresti oma bändi, mida nüüd Tudengijazzil näitad ka Eesti publikule. Mida MaiGroup endast kujutab?

Tegin bändi paar kuud pärast õpingute alustamist. Siia kandideerides teadsin, et tundides hakkame mängima traditsioonilist džässi.

Mida ma aga ei teadnud, oli see, et selleks et olla võimeline hästi mängima teiste kirjutatud muusikat, peab mul olema bänd, kellega saaksin oma muusikat mängida. Mõne aja pärast tundsin, et mu enda sees on nii palju muusikat, mis tahab välja saada, ja siis otsustasingi, et pean oma bändi tegema.

Kaaslased valisin lihtsalt selle järgi, kellega kõige paremini klappisin, kellega naersime samade asjade üle, kellega oli hea rääkida. Usaldan alati oma intuitsiooni ja ka bändipoiste puhul läks see täppi. Head muusikud peavad olema eelkõige head inimesed.

Tudengijazz

•    Lisaks Eesti muusikatudengite ja -õpilaste paremikule esinejaid Itaaliast, Rootsist, Venemaalt, Suurbritanniast ja Soomest

•    Valik esinejaid: Sigmund (Otsa-kool), Planet Xenia (Göteborgi akadeemia), Maigroup (Skurup Folkhögskola), Painters Job (Viljandi kultuuriakadeemia), The Parker Quartet (EMTA), Nina Höynälä Group (Sibeliuse akadeemia), IHM Trio (Elleri-kool), Peterburi akadeemia bänd, Santa Cecilia Jazz Ensemble (Rooma, Itaalia)

•    16.–19. veebruarini Tallinnas, Tartus, Viljandis ja Narvas

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles