Hollandi politsei vahistas umbes sada Musta Peetri vastu protestijat (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandlaste Must Peeter
Hollandlaste Must Peeter Foto: SCANPIX

Hollandi politsei vahistas laupäeval umbes sada inimest, kes avaldasid protesti püha Nikolause saatja Musta Peetri vastu, väites, et see on rassistlik stereotüüp.

«Me võtsime vahi alla umbes sada inimest, kes avaldasid meelt Rotterdamis, kus protestid olid täna keelatud,» ütles kohaliku politsei kõneisik Lillian van Duijvenbode AFP-le.

«Me andsime neile korralduse lõpetada meeleavaldus linna kolmes eri paigas, kuid nad keeldusid,» ütles ta, lisades, et võimalikud õiguslikud sammud otsustatakse iga isiku suhtes eraldi.

Mitu tuhat inimest kogunes varem laupäeval Rotterdami ja Haagi vahel asuvasse Maasluisi sadamasse, et tervitada laevaga saabuvat püha Nikolaust ja tema saatjaskonda, kelle hulka kuulub ka Must Peeter.

Nad toovad lastele traditsiooniliselt kingitusi, kuid viimastel aastatel on ägedalt vaieldud selle üle, kas Must Peeter esindab rassistlikku stereotüüpi.

Kuigi paljud hollandlased ei soovi traditsiooni muuta, ütlevad kriitikud, et Musta Peetri aafrikapärane soeng, mustaks võõbatud nahk, punased pruntis huuled ja kõrvarõngad on meenutus ajastust, mil Holland ekspluateeris orje, eriti Surinamis.

Kui püha Nikolausega seotud pidustused on pärit 16. sajandist, ilmus Must Peeter tema saatjaskonda 1850-ndatel aastatel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles