Video:Iraagi armee vallutas Islamiriigi käest tagasi iidse Nimrudi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi sõdurid
Iraagi sõdurid Foto: SCANPIX

Iraagi armee vallutas Islamiriigi käest tagasi iidse, 3000 aasta vanuse assüürlaste linna Nimrudi, mis oli džihadistide käes kaks aastat.

Iraagi armee ametliku teate kohaselt vabastas üheksas soomusdivisjon nii vana kui uue Nimrudi ja pani seal üles Iraagi lipud, edastab The Independent.

Nüüdisaegne Nimurud asub Tigrise idakaldal, olles Assüüria kunagisest pealinnast vaid ühe kilomeetri kaugusel. Mosul on Nimrudist 30 kilomeetri kaugusel.

Assüürlased valitsesid ala, mis ulatus tänapäeva Türgist kuni tänapäeva Egiptuseni.

Iraagi valitsuse teatel üritasid Islamiriigi võitlejad hävitada iidse Nimrudi kultuuriväärtusi, kuna džihadistide silmis olid need mitteislamistlikud. Osa hoonetest ja muuseumide kollektsioonides olnud esemetest hävinesidki džihadistide käe läbi. Islamiriik avaldas sotsiaalmeedias mitu videot, kuidas nad kultuuriväärtusi hävitavad, nii lääneriigid, UNESCO kui ajaloolased mõistsid selle hukka.

Islamiriik viis samasuguse hävitustöö läbi ka Süürias asuvas iidses Palmyras, mille õitseaeg oli Rooma impeeriumi ajal. Liitlased vallutasid Palmyra Islamiriigi käest tagasi selle aasta märtsis.

Iraagi armee jätkab Islamiriigi surumist Süüria piiri suunas, kuid džihadistidest võitlejad avaldavad tugevat vastupanu.

Seni käivad lahingud Iraagi suuruselt teise linna Mosuli pärast, Iraagi terrorismivastase võitluse eriosakond teatas, et Mosuli paar eeslinna on Islamiriigi võitlejatest puhastatud.

Samas on võitlus Mosuli eest pannud sinna jäänud tsiviilelanikud raskesse olukorda, kuna Islamiriik kasutab neid Iraagi armee vastu võideldes inimkilbina. Mitmete allikate teatel on seal paar nädalat kestnud lahingutes hukkunud paarsada tsiviilelanikku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles