Eesti on sotsiaalse õigluse indeksi põhjal Euroopa Liidu paremate seas (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutu mees. Pilt on illustratiivne.
Kodutu mees. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Eesti sotsiaalse õigluse koondindeks on Euroopa Liidu riikide seas keskmisest parem, selgub esmaspäeval avaldatud raportist.

Eesti sotsiaalse õigluse indeksi näitaja on 6,15, mis annab Euroopa Liidu 28 riigi hulgas 13 koha. EL-i keskmine näitaja on 5,75.

EL-i kõrgeim sotsiaalse õigluse indeks on Rootsis - 7,51, Soomes - 7,17 ja Taanis - 7,16. Kõige madalam on indeks Kreekas - 3,66, Rumeenias - 3,91 ja Bulgaarias - 4,03.

Eestist kõrgem sotsiaalse õigluse indeks on endistest sotsialismileeri riikidest Tšehhil (4. koht) ja Sloveenial (9. koht).

Samas on Eesti 2016. aasta indeks siiski langenud. Eelmisel aastal oli see 6,29, 2014. aastal 6,24.

Sotsiaalse õigluse indeksit arvutades on vaadeldud kuut näitajate gruppi. Eesti on EL-i esikümnes võrdsete haridusvõimaluste (4. positsioon), põlvkondadevahelise võrdsuse (4. koht) ja tööturule ligipääsu (6. koht) osas. Kõige nõrgemad - 23. koht EL-i riikide seas - on Eesti näitajad tervise valdkonnas. Pingereas 16. kohal on Eesti vaesuse ennetamise ning 15. kohal sotsiaalse sidususe ja mitte-diskrimineerimise valdkonnas.

Eesti saab sotsiaalmajanduslike näitajate osas raportis kiita madala võlataseme eest, negatiivselt paistab Eesti silma oma keskkonnaindikaatoritega. Eesti on Luksemburgi järel suurim saastaja, paisates õhku 16 tonni kasvuhoonegaase inimese kohta aastas.

Sotsiaalse õigluse indeks kirjeldab üksikisiku ja ühiskonna vahelisi suhteid ning seda mõõdetakse ressursside jagunemise järgi ühiskonnas, inimeste tegutsemisvõimaluste ja ühiskondlike privileegide kaudu.

Esmaspäeval avaldatud indeksi koostas Bertelsmann Stiftung.  

Iga-aastaselt koostatav indeks näitab tänavu esmakordselt sotsiaalse õigluse kasvu Euroopa liidus pärast 2008. aastat.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles