Stephen Hawking: järgmised 1000 aastat on inimkonna jaoks määrava tähtsusega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: SCANPIX

Tuntud Briti füüsik ja kosmoloog, juba 50 aastat amüotroofset lateraaskleroosi põdev Stephen Hawking tegi uue hoiatuse, mille kohaselt järgnevad 1000 aastat on inimkonna eksistentsi seisukohalt määrav.

74-aastane Hawking esines Oxfordi ülikooli väitlusühingus, kus tõdes, et kui inimkond ei leia mõnda teist elamiseks sobivat või kohandatavat planeeti, siis ei pruugi inimkond kestma jääda, edastab The Independent.

Professori sõnul on tal hea meel, et saab elada kaasa uuele kosmoseajastule, milles pilgud on pööratud Marsi suunas.

«Meie maailmast ja kosmosest arusaamine on viimase 50 aasta jooksul muutunud ja mul on hea meel, et olen saanud anda oma panuse. Fakt on see, et meie inimesed, kes oleme osa loodusest, mõistame nüüd seadusi ja reegleid, mis määravad nii meie elu Maal kui universumis. Järgnev 1000 aastat on kriitlised, kuna sel ajal tuleb oletatavalt langetada mitmeid tähtsaid otsuseid, mis puudutavad nii inimkonda kui meie planeeti,» teatas tuntud füüsik.

Ta lisas, et tulevikus on superarvutite abil veelgi lihtsam kosmost kaardistada ning mõista meie galaktika, päikesesüsteemi ja planeedi kohta suures universumis. Võimalik, et tulevikus saame kasutada gravitatsioonilaineid, et vaadata tagasi Suure Paugu algusaega. Samuti tuleb kosmost uurida pilguga, et kas kuskil on planeete, kuhu inimesed saaksid lisaks Marsile Maalt elama asuda.

«Meie planeet on muutunud haavatavaks, seda nii ülerahvastatuse, loodusressursside vähenemise, liigtarbimise, kliimamuutuse kui saastatuse tõttu. Peame otsima viise ja leidma paiga, kuhu meie planeedilt viimases hädas põgeneda,» lisas Hawking.

Stephen Hawking on viimasel paaril aastal pidevalt hoiatanud, et inimkonda võib oodata ees häving, kui midagi ette ei võeta. Selle aasta jaauaris hoiatas ta, et juba lähitulevikus võivad robotid ja tehisintellekt inimestelt võimu võtta ja nad endale allutada.

Hawkingi arvates kulub umbes 100 aastat, enne kui inimkond suudab Marsil korralikult töötavad kolooniad luua, kuid enne seda tuleb meil Maal hakkama saada ja võimaliku katastroofi tõttu ettevaatlikud olla.

Hawkingi sõnul on inimkonna ebavõrdsus läinud liiga suureks, rikkad lähevad aina rikkamaks ja vaesed vaesemaks. Kui inimkond peab veel meie planeedil vastu pidama, siis tuleb hakata jagama, nagu jagavad lapsed ma mänguasju ja maiustusi.

«Kui saabuvad kriitilised ajad, siis tuleb leida kuldne kesktee, et võimalikult palju inimesi jääks ellu. Astonautideks ja «marslasteks» koolitatud tuleks saata kiiresti Marsile, et inimkonnal oleks võimalik ellu jääda, esmalt väikese kogukonnaga, kuid siis suurenedes,» selgitas kosmoloog.

Hawking on veendunud, et kui inimkond jätkab katastroofikursil, siis on ainsaks päästeteeks väheste väljavalitute abil väljasuremist ennetada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles