Mõned näited, millest Eesti riigil tasub riigifirmade börsile viimisel eeskuju võtta

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börs
Tallinna börs Foto: Tairo Lutter

Tallinna börsi juht Kaarel Ots ütleb, et kuigi ta ei arva, et Eesti peaks riigiettevõtete börsile viimisel teiste riikide tegevust täpselt kopeerima, võiks õnnestunud näiteid eeskujuks võtta küll.

Ühe õnnestunud näite toob NASDAQ Tallinna juht välja naaberriigist Soomest, kus näiteks ka Helsingi ülikooli professor Markku Kuisma sõnul on riigifirmad olnud Soomes innovatsiooni ja uute tegevusalade eestvedajad. «Esimene Soome riigiettevõte oli börsil noteeritud metsatööstus Gutzeit, mis hiljem ühendati Enso-nimelise ettevõttega ning pärast Rootsi Storaga – täna Stora Enso,» kirjeldas Ots. 

Samuti arendas Soome riik omanikuna tööstusettevõtet Outokumpu ja ka kütusefirma Neste loodi riigi otsusega. Täna kuulub Soome riigile aga Stora Ensost 25,1 protsenti, Nestest 50,1 protsenti ja Outokumpust 26,19 protsenti ning energeetikafirmast Fortum 50,76 protsenti. «Kõik ettevõtted on noteeritud Helsingi börsil, riigi osalusega ettevõtete juhtimine on koondatud ettevõttesse Solidium, mis ettevõtetest saadud tulu investeerib ja seeläbi majanduskasvu toetab,» kirjeldas Ots täna Soome toimivat süsteemi.

Teise eduka näite toob ta mõnevõrra kaugemalt, Rumeeniast, kus valitsus otsustas üle kümme aastat tagasi koondada riigi osalusega ettevõtete - 53 riigifirma - vähemusosalused fondi, mille valitseja leidmiseks korraldati rahvusvaheline konkurss. «Viimased kuus aastat on Fondul Proprietatea fondi juhtinud Franlik Templeton Asset Management,» rääkis Ots. Fond noteeriti börsil ja on täna kõige suurema väärtuse ja kauplemisaktiivsusega väärtpaber Rumeenia börsil. 

Fondijuht on seadnud üheks eesmärgiks noteerida börsil eraldi ka kõik fondi kuuluvad ettevõtted. Otsa kinnitusel on fondis olevate ettevõtete tulemused ja juhtimiskvaliteet on täna avalikule kontrollile paranenud, tuues kasu kogu riigile ja ühiskonnale. «Tänu kvaliteetsele juhtimisele on rahvusvaheliuste institutsionaalsete investorite maht 5 aastaga ligi 4 kordistunud!» märkis Tallinna börsi juht.

Loe lisaks ka:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles