EAS võttis Hanno Tombergi juhatuse esimehe kohalt maha (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu otsustas tänasel erakorralisel koosolekul kutsuda tagasi EASi juhatuse esimehe Hanno Tombergi.

EASi nõukogu esimees Erki Mölder teatas pressiteates, et pärast põhjalikku kaalutlemist tehti täna otsus juhatuse esimees 26. novembrist tagasi kutsuda. «Võtsime arvesse ministri kriitikat ja kujunenud olukorda ning organisatsiooni eduka toimimise huvides otsustasime juhatuse esimehega lepingu lõpetada,» lisas Mölder.

Oviir ei jätnud suurt valikuvõimalust

Pärast erakorralist koosolekut lahkus Mölder kiiresti EASi hoonest, kuid ütles hiljem Postimehele, et tänase otsuse aluseks oli ettevõtlusminister Liisa Oviiri väga selge seisukoht selle kohta, et tema ei näe võimalust Tombergiga koostööd jätkata. «Minister oli üsna resoluutne,» sõnas Mölder.

«Ta tõi välja oma põhjendused, millest osa olid väga objektiivsed, kuid osa natuke rohkem subjektiivsed. Kuulasime ära ka juhatuse esimehe selgitused ja selle tulemusena me sellise otsuseni jõudsime,» lisas Mölder.

Nõukogu esimehe sõnul oli Tomberg otsusest kuuldes löödud. «Ta on ju ikkagi 2,5 aastat oma elust selle organisatsiooni arengule pühendanud. Emotsionaalselt on kindlasti keeruline, kui ühel hetkel jääb tee pooleli,» sõnas Mölder.

Ta tõdes, et endiselt jääb üles küsimus, kes peaks võtma vastutuse 2012. aastal Ärma talu suhtes tehtud otsuse üle. «Tänasel nõukogul ei ole võimalust võtta vastutusele 2012. aastal ametis olnud juhatust,» oli Mölder konkreetne.

EASi nõukogu tänane otsus ei olnud ühehäälne, kuid Mölder ei soovinud kommenteerida, kuidas hääled jagunesid. Vaidlusi tekitas eelkõige küsimus, kas Tombergi tagasi kutsumine on proportionaalne talle esitatud etteheidetega.

Nõukogu liige Anto Liivat ütles Postimehele, et tema ei soovi otsust kommenteerida, kuna hääletusel ta ei osalenudki. Ta küll osales koosolekul, kuid pidi erakorraliselt kokku kutsutud koosolekult enne lõppu ära minema.

Molycorp Silmet AS-i juhatuse esimees David O’Brock ütles, et tema osales hääletusel, kuid see oli salajane ja sel põhjusel ei hakka ta ka avalikustama, kas ta hääletas Tombergi ametisse jäämise poolt või vastu. 

Mölder tõdes, et nüüd peab tänane juhatus otsustama, kas nad on valmis jätkama, ja kui jah, siis millistel tingimustel. «Kui tänane juhatus peaks selle otsuse peale ka ise otsustama, et nad soovivad lahkuda, siis on meil hästi kiiresti vaja leida kas EASi seest või väljast ajutine juhatus, kes EASi edasi viib.» 

Nõukogu esimees lisas, et juhatuse otsusest sõltuvalt teeb nõukogu tuleval nädalal oma otsuse, kuidas edasi minna. EASi praegune juhatus koosneb neljast liikmest. Lisaks juhatuse esimehele Hanno Tombergile kuuluvad sinna juhatuse liikmed Indrek Kaju, Sille Talvet-Unt ja Sigrid Harjo.

Oviir: väga tark otsus

Ettevõtlusminister Liisa Oviir ütles EASi nõukogu otsust kommenteerides, et tema seisukoht ei ole vahepeal muutunud. «Ma olen kuulanud ära kõik selgitused ja ma leian, et nõukogu otsus juhatuse esimees ametist vabastada on väga tark otsus. Organisatsiooni maine on selgelt kaalul ja selle eest on vastutav juhatus,» ütles minister Postimehele.

Oviiri sõnul näitab nõukogu tänane otsus, et ka nõukogu liikmed aduvad, et kogu protsessi pole kaugeltki just kõige paremal moel juhitud.

Küsimusele, kas Oviirile tundub õiglane see, et 2012. aastal tehtud jama eest vastutab kaks aastat hiljem ametisse astunud Tomberg, vastas Oviir: «Kindlasti ei tundu selline asi õiglane, aga kindlasti ei saanud otsus sellele baseeruda».

«Sellele juhatusele saab süüks panna ainult selle juhatuse konkreetseid apse. Kindlasti mitte 2012. aastat. See on meelevaldne seostamine. Pigem oli põhjuseks need küsimused, mis on viimase poole aasta jooksul pidevalt üleval olnud ja kuidas juhatus ei ole osanud piisavalt kommunikeerida,» selgitas Oviir.

Põhiprobleem oligi Oviiri arvates see, et ei suudetud leida vastust kolmele küsimusele – Kes vastutab? Miks vastutab? Kas üldse vastutab? Selle asemel leiti ministri sõnul süüdlasi hoopis väljastpoolt organisatsiooni.

Samas aga nentis Oviir, et kuna ta tuli äsja riigikogu infotunnist, ei ole ta EASi nõukogu liikmetelt veel põhjalikke argumente Tombergi lahtilaskmiseks kuulnud. Oviir loodab, et uus juhatuse esimees leitakse kiiremas korras. 

Taust

EAS teatas oktoobris, et esitas OÜ-le Ermamaa tagasinõude summas 19 039 eurot pärast selle osaniku Toomas Hendrik Ilvese avaldust mitte jätkata toetuse eest rajatud OÜ Ermamaa sihipärast kasutamist. Ilves on tagasinõude riigile tasunud, kuid see on vaid 10 protsenti summast, mille ta kunagi toetuseks sai.

Ettevõtlusminister Liisa Oviir on öelnud, et Ermamaa ümber kerkinud skandaali puhul tuleb arvestada, et kümme aastat tagasi olid EASi toetuste reeglid märksa leebemad kui praegu. «Olen palunud ennast kurssi viia suures piires selle teemaga ja just nimelt seetõttu, et läbi meedia ta ei tundu õiglane,» kommenteeris Oviir 14. oktoobril «Terevisioonile». 

Oviiri sõnul tuleb arvesse võtta, on Ermamaale antud toetus jäi struktuurifondide esimesse perioodi, kus reeglid olid absoluutselt teistsugused. Täna olevat reeglid oluliselt karmimad ja ka toetuste sihtotstarbelist kasutamist järgitakse terasemalt. «See on protsess, mis ei näe hea välja. Samas nende paberitega tutvudes mulle tundus, et seal ei ole EAS ühtegi rikkumist teinud,» tõdes minister ja rõhutas, et ajal, mil toetust taotleti, ei olnud Ilves president ega osanud ilmselt selle võimalusega üldse arvestadagi.

Rahandusministeeriumi finantskontrolli osakond hakkas 17. oktoobril uurima, kas EASi 10-protsendiline tagasinõue Ermamaale antud toetusest on õiguspärane. Uurimise eesmärk oli hinnata EASi toetuse abikõlblikkust ja ning võtta seisukoht, kas 190 392-eurosest toetusest 10 protsendi suurune tagasinõue on seaduslik.

Uurimise algatas ka Euroopa Komisjon, et selgitada välja Ermamaale eraldatud toetuse osalise tagasinõudmise vastavust Euroopa Liidu struktuurifondide raha kasutamise reeglitele. Enne otsuse langetamist soovis Euroopa Komisjon ära oodata rahandusministeeriumi uurimise tulemused.

Rahandusministeeriumi auditist selgus, et Toomas Hendrik Ilvese ettevõte Ermamaa peaks maksma Ettvõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS) tagasi 90 protsenti Ermamaa ehitamiseks saadud toetusest ja EAS on eksinud, esitades vaid 10-protsendilise tagasinõude.

Möödunud nädala alguses jõudis EAS täiendavas analüüsis järeldusele, et praegusel juhatusel ei olnud õigust muuta Ermamaa toetuse tagasinõude suurust, mille oli otsustanud 2012. aasta juhatus. Seega analüüsi hinnangul käitus tänane juhatus korrektselt, kuna 2012. aastal otsuses puudus õiguslik alus antud otsust muuta.

Ettevõtlusminister Liisa Oviir ütles seejärel Postimehele, et ta ei ole EASi värske analüüsiga kursis ja ei oska seda kommenteerida. «See hinnang läheb vastu sellega, mille MKM tellis advokaadibüroolt Sorainen ja selles olukorras ma pigem usaldaksin majast väljastpoolt pärit hinnanguid,» ütles Oviir Postimehele.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles