Uuring: Eesti noortel on netipervertidest vale ettekujutus

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti. Illustratiivne foto.
Arvuti. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli ühiskonnateaduste instituudi sotsiaalmeedia lektor Maria Murumaa-Mengel kirjutas ERR-i teadusportaalis Novaator, kuidas gümnaasiumiõpilased netiperverte ette kujutavad ning leidis, et tegelikkuses ei pruugi ahistaja karikatuursele kuvandile vastata.

Erinevad meedia- ja internetiuurijad välja toonud, et kui me räägime laste ja noortega seonduvatest online-riskidest, kipuvad sageli avalikus arutelus domineerima kolm konkreetset hirmu: küberkiusamine, porno ja pervod. Mengel on seda gümnaasiuminoorte seas uurinud ning selgus, et noorte jaoks on pervert vanemaealine, kole välismaalane, mitteheteroseksuaalne mees, kes huvitub lastest ja peidab oma tõelist identiteeti.

Ehkki suur osa seksuaalkurjategijatest on tõesti mehed, ei pruugi muus osas stereotüüp tegelikkusega kokku langeda, sest 90% seksuaalkuritegusid sooritavad noored ning paljud uurijad on rõhutanud, et online-seksuaalkurjategija ei ole skeemitav kuri geenius, kes varjab oma identiteeti. Pigem näeme paljude internetiga seotud seksuaalkuritegude puhul, et kurjategija on oma identiteedi ja eesmärkide osas üsna otsekohene ning ohvrid teavad, kellega nad suhtlevad.

Loe põhjalikku lugu Novaatorist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles