14-aastane vähki põdenud briti tüdruk lasi oma keha krüogeenselt külmutada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krüogeense külmutamise puhul kasutatakse lämmastikku
Krüogeense külmutamise puhul kasutatakse lämmastikku Foto: Panther Media/Scanpix

Ühendkunigriigis andis kõrgem kohus surmaga lõppevat vähihaigust põdenud 14-aastasele tüdrukule loa, et ta keha pärast surma krüogeenselt külmutatakse.

Sellise külmutamise korral peaks surnu teoreetiliselt saama uuesti elule tuua, kui on välja töötatud edukas vähiravimise viis, edastab The Telegraph.

Londonist pärit tüdruk suri oktoobris, ta keha on nüüdseks krüogeenselt külmutatud ja viidud hoiule USAsse. Liigse meediakära ennetamiseks avaldati lugu alles nüüd.

Krüogeense külmutamise korral hoitakse inimkeha väga madalal temperatuuril, kus ainevahetus ja lagunemine peatuvad. Nii USAs kui Venemaal on laboratooriume, kus surnukehi hoitakse miinus 130 kuni miinu 196 kraadi juures lämmastikus. Ininmkehi säilitatakse eesmärgil, et tulevikus on võimalik neid uute raviviiside abil ravida ja uus elu anda.

Ulmekirjanduses on krüooniliselt külmutatud ka elavaid inimesi, tegelikkuses ainult surnuks tunnistatuid.

Londoni tüdruk kirjutas kohtule kirja, milles teatas, et ta ei taha noorena surra ega maetud saada, vaid ta tahab pärast surma krüoonilist külmutamist.

«Loodan, et mu keha säilib väga jahedas seni, kuni leitakse vähiravi ja ma saan terveks ning elan kasvõi sadade aastate pärast pika elu,» on tüdruku kirjas.

Kohtunik Peter Jackson külastas vähihaiget last haiglas ja talle meeldis lapse julgus. Tüdruku ema toetas krüoonilise külmutamise plaani, isa oli vastu. Kuna vanemad olid lahku läinud ja tüdrukut kasvatas ema, siis on emal lõplik sõnaõigus tütre üle. Kohtuniku sõnul langetas ema otsuse, et ta tütre surnukeha tuleb külmutada.

Isale see otsus ei meeldinud: «Isegi kui see külmutamine õnnestub, ta äratatakse taas 200 aasta pärast elule ja ta saab terveks, kuid ta ei leia enam meid eest. Ta on ebatavalises olukorras, olles ikka 14-aastane, kuid teisest riigis, USAs,» teatas isa.

17. oktoobril surnud tüdruku surnukeha aitas krüooniliselt külmutada Briti organisatsioon Cryonics UK ja transportis ta USAsse, kus on selliste inimeste hoidmiseks paremad tingimused. Senistel andmetel on surnud inimesi küll krüooniliselt külmutatud, kuid sealt üles äratatud ja ravitud ei ole kedagi.

USAs pakub krüoonilise külmutamise teenust näiteks Arizona osariigis tegutsev Alcor Life Extension, millel on krüoonilises laos 74 inimest ja pead. Selle firmaga krüoonilise külmutamise lepingu teinutest on elus 809 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles