Postimees 1994. aastal: surmavalt kiirgav objekt Kiisa eramaja köögikapis pärines Saku radioaktiivsete jäätmete hoidlast

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radioaktiivne
Radioaktiivne Foto: Vida Press

Eile keskpäeval likvideerisid päästeameti töötajad Kiisa külas Männiku põik 4a eramaja köögis radioaktiivse kiirguse allika, mis tekitas looduslikust foonist tuhandeid kordi kõrgemat kiirgustaset. Vähemalt kaks korda looduslikku fooni ületava radiatsiooniga piirkonda jäi 15 maja, mille elanikud osaliselt evakueeriti.

Üleeile kell 9 suri kiirgusallika asupaigaks olnud majas ootamatult koer. 13-aastase perepoja Rain Tubli kätele ilmusid põletushaavu meenutavad villid. Poiss sõitis Tallinna ja näitas käsi tädile, kes kutsus kiirabi. Poiss toodi kell 19.30 Tallinna Lastehaiglasse, kus konstateeriti teise astme põletushaavu.

Kell 22.46 sai päästeamet Harju politseist teate, et haiglasse on viidud poiss, kel on radioaktiivsete ainete poolt tekitatud põletik. Viiest spetsialistist ja abiväest koosnev rühm sõitis välja kell 23.03.

Nagu rääkis Postimehele päästetöid juhatanud Päästeameti peadirektori asetäitja Kalev Timberg, paigutati kiirgusallikas tinakonteinerisse ja viidi eriautoga minema.

Kiirgavaks objektiks oli Timbergi jutu järgi 3-4 cm kõrgune ja 1,5 cm läbimõõduga metalliline pronksivärvi silinder, aravatavasti tseesium. Kaitsepolitsei andmeil oli surmavalt kiirgav objekt pärit Saku radioaktiivsete jäätmete hoidlast. Objekti oli hoidlast kaasa toonud 21. oktoobril metalliotsinguilt naasnud majaperemees Riho Hiiob.

19.11.1994

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles