Äriregister kirjutab ettevõtjate võlad korstnasse (1)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Võlausaldajate Liidu juht Marie Rosin rääkis, et praegu tunnevad kelmid end kindlalt ja on isegi uhked oma saavutuste üle.
Eesti Võlausaldajate Liidu juht Marie Rosin rääkis, et praegu tunnevad kelmid end kindlalt ja on isegi uhked oma saavutuste üle. Foto: Kristjan Teedema

Ettevõtlustankistid lennutavad majandusaruandeid esitamata jättes igal aastal tuulde sadade miljonite eurode väärtuses heausksete äripartnerite raha ja maksusummasid, kasutades äriregistrit nagu võimsa tõmbega korstnat.

Praegu ootab masskustutamist šokeerivana mõjuv arv aruandevõlglasi – ligi 23 300 ettevõtet, kelle kohustuste maht ulatub ligi 170 miljoni euroni, näitab võlausaldajate liidu analüüs. Tegemist on ligi kümnendikuga kõigist registris olevatest ettevõtetest.

Kuna äriregister kannab nad ilma mingisuguste tseremooniate ja karistusteta maha, ei saa pika ninaga jäänud äripartnerid võlglase haihtumisest teada ja neil pole lootust saada isegi pankrotivara riismeid. Tegelikult on paljud sellised firmad juba ammu pätt-ettevõtjate poolt täiesti varatuks muudetud.

Katastroofiga ähvardava olukorra tõi kaasa ettevõtete kiirasutamine, mida poliitikud toovad laias maailmas näiteks Eesti edumeelsusest, sest võlausaldajate hinnangul ei tee riik ausa äri tagamiseks mitte ühtegi tasakaalustavat sammu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles