Keeleteadlane uurib meie peas paukselt tekkivaid sõnaseoseid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti keele instituudi vanemteadur Ene Vainik julgustab sõnatestide tegemisel unustama vastamist piiravad tõkked, sest iga vastus on õige.
Eesti keele instituudi vanemteadur Ene Vainik julgustab sõnatestide tegemisel unustama vastamist piiravad tõkked, sest iga vastus on õige. Foto: Jaanus Lensment

Eesti keele instituudis asuti koostama eesti keele assotsiatsioonisõnastikku, mis valmib mitmesaja vabatahtliku abiga.

Kui keegi ütleb «või», seostub sellega kuulaja peas kohemaid tõenäoliselt sõna «leib», ning kui öeldakse «õlu», tekib ajus paukselt assotsiatsioon ehk mõistetevaheline ühendus arvatavasti sõnaga «viin». Need näited on pärit Eesti keele instituudi (EKI) veebilehelt. Sealsamas on lugeda, et teoksil on midagi sellist, mida varem ei ole eesti keeles ilmunud.

Eesti keele uurijad on koostanud sõnastikke ja sõnaraamatuid, millest viimase aja võimsaim on EKI ning Võru instituudi ja Eesti kirjandusmuuseumi koostöös valminud, tänavu suvel esitletud «Eesti kohanimeraamat». Mõni nädal tagasi levis suhtlusmeedias teade, et algab eesti keele assotsiatsioonisõnastiku koostamine. Selle paneb kokku vanemteadur Ene Vainik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles