Ministeerium tahab anda konkurentsiametile ajutise soojahinna kehtestamise õigust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Küte.
Tallinna Küte. Foto: Toomas Huik.

Monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadusega muudeti kaugkütteseadust, ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniseadust ning karistusseadustikku eesmärgiga tagada tarbijatele senisest suurem kaitse universaalteenust pakkuvate ja turgu valitsevate ettevõtjate suhtes ning kindlustada toimiv regulatsioon kaugkütte ja veeteenuse hindade osas.

Ühe meetmena nimetatud eesmärgi saavutamiseks taheti anda konkurentsiametile õigus kehtestada soojusettevõtjale või vee-ettevõtjale ajutised hinnad, mida on võimalik kasutada erakorralise meetmena juhul, kui ettevõtja ei allu hinnaregulatsioonile, selgub määruse eelnõu seletuskirjast.

Määrus sätestab korra, mille järgi võib konkurentsiamet ettevõtte allumatuse korral kehtestada ajutise hinna. Konkurentsiametil tekib kaalutlusõigus soojusettevõtja soojuse piirhinna kooskõlastuse kehtetuks tunnistamiseks ning soojusettevõtjale soojuse müügi ajutise hinna kehtestamiseks. See tuleb kõne alla eelkõige juhul, kui kulude sisendhinnad langevad ja soojusettevõtja ei vii tema poolt rakendatavat hinda seaduse nõuetega vastavusse.

Kaugkütteseaduse kohaselt on hinna kehtestamine erandlik abinõu, mille rakendamine tuleb kõne alla alles juhul, kui muud võimalused soojusettevõtja rakendatava hinna seaduse nõuetega kooskõlla viimiseks ei ole andnud tulemusi. Selliste meetmete hulka kuuluvad näiteks sunniraha rakendamine, väärteomenetlus ja kriminaalmenetlus. See aga ei tähenda, et konkurentsiamet ei saa mingil juhul soojuse müügi ajutist hinda kehtestada enne, kui kõik muud seaduses sätestatud meetmed on ammendatud. Konkurentsiametil on kaalutlusõigus valida üksikjuhu asjaoludel kõige sobivam meede.

Ministeerium ootab eelnõule kooskõlastusi või ettepanekuid 25. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles