Põliselanikud kardavad, et Donald Trump nimetab Alaska mäe ümber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
McKinley/Denali mägi Alaskal
McKinley/Denali mägi Alaskal Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump teatas valimiskampaania ajal, et kavatseb Põhja-Ameerika kõrgeima mäe ümber nimetada, andes talle vana nime tagasi.

Trump saab 20. jaanuaril 2017 USA 45. presidendiks ja ta lubadus muuta mäe nime tekitab alaskalastele peavalu, edastab iltasanomat.fi.

Alaskal elavate põlisrahvaste esindajate arvates ei ole Trumpil õigus mäe nime muuta ja ta peaks selles küsimuses oma suu kinni hoidma.

Trumpi meeskond ei ole kommenteerinud, kas mäe nime vahetamine on ka pärast tema presidendiks saamist päevakorral.

Kriitikute arvates andis Trump kampaania käigus liiga suuri lubadusi ja Alaskal asuva McKinley mäe, mida kohalikud kutsuvad Denali mäeks, nimevahetus on üks paljudest.

USAs on aastakümneid vaieldud 6100 meetri kõrguse mäe nime üle. Mägi sai 1896. aastal kullaotsijatelt nimeks Mount McKinley, see anti tollase presidendikandidaadi ja hiljem presidendiks saanud William McKinley järgi. President McKinley mõrvati 1901. aastal, kuid hoolimata põliselanike vastuseisust,  jäi mäele tema nimi alles.

Alaska osariik andis 1975. aastal mäele ametlikuks nimeks Denali, kuid sellele oli vastu Ohio osariik, kuna president McKinley oli sealt pärit. Samas ei külastanud McKinley oma elu jooksul mitte kordagi Alaskat, rääkimata tema nime kandva mäe külastamisest.

2015. aastal kinnitas USA siseministeerium ametlikult Alaska mäe nimeks Denali ja just see häiris Donald Trumpi.

«See on Ohio jaoks suur solvang. Presidendiks saades kavatsen sellele mäele kinnitada McKinley nime,» teatas Trump 2015. aasta septembris Twitteris.

Kriitikute sõnul oli mäenime teema vaid Ohio valijate meelitamiseks ja see mõjus, sest Ohio oli üks neist osariikidest, mis Trumpile võidu tagasid.

USA meedia uuris Alaska põliselanikelt, mida nad arvavad «tantsust mäe nime ümber» ja nad kinnitasid, et see mägi kannab nime Denali ja nad ei luba seda jälle McKinleyks nimetada.

Athabasca hõimujuhi Victor Josephi teatel on Põhja-Ameerika kõrgeim mägi Denali ja nii see jääb, sest sellise nime andsid mäele nende kauged esivanemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles