Dalai-laama: soovin kohtuda Donald Trumpiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti usujuht dalai-laama.
Tiibeti usujuht dalai-laama. Foto: BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR/AFP/Scanpix

Indias eksiilis elav Tiibeti vaimne juht dalai-laama teatas, et ta soovib kohtuda USA uue presidendi Donald Trumpiga.

See kohtumine võib vihastada Hiinat, kes peab Nobeli rahupreemia saanud dalai-laamat ohtlikuks separatistiks, edastab The Telegraph.

Dalai-laama pidas täna Mongoolia pealinnas Ulaanbaataris pressikonverentsi, milles sõnas, et ta hea meelega külastaks presidendiks saavat Trumpi, sest tema silmis on USA alati olnud vaba maailma juhtriik.

«Hiina ei vaata hea pilguga, kui ma Ühendriikide uue presidendiga kohtun,» nentis Tiibeti usujuht.

USA president Barack Obama kohtus dalai-laamaga selle aasta juunis Washingtonis Valges Majas ega hoolinud Hiina ävardusest, et see kohtumine võib kahe riigi suhteid rikkuda.

Obama ja dalai-laama sellesuvine kohtumine oli viimase kaheksa aasta jooksul neljas.

Dalai-laama kommenteeris Mongoolias visiidil olles USA valimisi, mis tema sõnul olid demokraatlikud.

«Valimiste ajal on kandidaatidel võimalus avaldada oma seisukohti, kuid pärast valimist tuleb hakata neid ellu viima. Ma ei muretse, sest USAs on seni oldud ja ollakse ka edaspidi õigel teel,» teatas dalai-laama.

Hiina keskvõim peab dalai-laamat Hiina terviklikkusele ohtlikuks, samas ei nõua usujuht Tiibeti iseseisvuse taastamist, vaid autonoomiat.

Hiinat vihastas, et Mongoolia võttis dalai-laama kahel käel vastu. Mongoolia juhtide teatel ei korraldatud seda visiiti riiklikul tasemel, vaid küllakutsujateks olid Mongoolia budistid.

Dalai-laama külastas Mongooliat ka 2006. aastal ning siis katkestas Hiina mõneks ajaks Pekingi ja Ulaanbaatari vahelised lennud.

Peking kritiseerib kõiki neid riike, mida külastab 1959. aastal Tiibetist Hiina ülemvõimu eest põgenenud dalai-laama.

Inimõiguslaste ja budistide arvates on Hiina hävitanud ja kahjustanud Tiibeti rahvast ja kultuuriväärtusi, Hiina kaitseb end, et nemad tõid mahajäetud paika jõukuse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles