Õhureostus põhjustab Euroopas 467 000 enneaegset surma aastas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud nädal Pekingis. Suure õhusaaste tõttu soovitati inimestel taas maske kanda.
Möödunud nädal Pekingis. Suure õhusaaste tõttu soovitati inimestel taas maske kanda. Foto: GREG BAKER/AFP/Scanpix

Ligi 90 protsenti Euroopa linnaelanikest hingab tervisele kahjulikku õhku, kuigi viimasel ajal on õhukvaliteet hakanud tasapisi paranema, ütles Euroopa Keskkonnaagentuur (EEA) kolmapäeval.

Õhureostus on suurim keskkonnast tingitud enneaegse surma põhjus Euroopa linnaaladel. Rohkem kui 400 linna andmeid analüüsides jõuti järeldusele, et 2013. aastal oli õhureostus 41 Euroopa riigis seotud umbkaudu 467 000 enneaegse surmaga.

«Emissioonipiirangud on õhukvaliteeti Euroopas parandanud, aga mitte küllaldaselt, et hoida ära lubamatu kahju inimeste tervisele ja keskkonnale,» ütles EEA tegevdirektor Hans Bruyninckx agentuuri aastaaruannet tutvustades.

Euroopa Liidu riikides on õhureostusest tingitud enneaegsete surmade arv üle 430 000.

Vaatlusjaamade andmete põhjal ohustasid 2014. aasta seisuga umbes 85 protsenti Euroopa linnaelanikest õhus leiduvad peenosakesed - mikroskoopilised tolmuterad ja fossiilkütuste põletamise tagajärjel lenduvad ained.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles