Iga kolmas Calais’ laagris elanud laps on kadunud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgeniklapsed
Põgeniklapsed Foto: SCANPIX

Briti heategevusorganisatsiooni The Refugee Youth Service (RYS) teatel on pärast Prantsusmaa Calais’ põgenikelaagri, niinimetatid Džungli, lammutamist kadunud iga kolmas selles laagris ilma vanemate või hooldajateta elanud laps.

RYSi andmetel on 56 protsenti seal olnud 1700 lapsest paigutatud Prantsusmaa lastekodudesse, kaheksa protsenti läks legaalselt Ühendkuningriiki, kaks protsenti elab Prantsusmaal tänavatel, kuid ülejäänud 30 protsendi kohta andmed puuduvad, edastab The Independent.

Calais’ laager lammutati Prantsuse võimude käsul oktoobris ja seal olnud umbes  10 000 inimest paigutati Prantsusmaa erinevates paikades asuvatesse ametlikesse põgenike majutuspaikadesse.

RYSi ekspertide sõnul on kadunud lapsed haavatavad, sest paljud neist ei oska prantsuse ega inglise keelt, neil puuduvad dokumendid ja läbielamiste tõttu võib neil nii füüsilisi kui vaimseid haigusi olla.

«Need hooleta jäänud lapsed võivad tunda, et nad on väärtusetud ja neid ei vajata, sest nad ei saa abi. Nad võivad minna kuritegelikule teele,» teatas RYSi esindaja Karen Moynihan.

RYSi kaasasutaja Ben Teuteni sõnul on nad üritanud alates oktoobrist, mil Calais’ laager lammutati, kadunud laset jälile jõuda, kuid see on keeruline.

Teuten lisas, et osa lastest võib üritada illegaalsel teel minemist Ühendkuningriiki, kuna seal on ees sugulasi-tuttavaid.

Heategevusorganisatsioonide arvates ei ole Prantsusmaa ja Briti valitsus teinud piisavalt, et Calais’ laagris elanud laste probleem lahendada.

«Tegemist on lastega, keda on korduvalt petetud ja on arusaadav, et nad ei usalda kedagi. Nad peavad leidma viisi ellujäämiseks ja suure tõenäosusega valivad nad illegaalse ja kuritegeliku tee, oleme nende pärast mures,» teatas Teuten.

Heategevusorganisatsiooni Thomson Foundation teatel paigutasid Prantsuse võimud selle kuu alguses üksinda riiki saabunud 1500 põgeniklast ja noort lastekodudesse, kuid paljud neist lastest põgenesid, kuna nad ei ole harjunud režiimi ja tavapärase eluga, oli ka neid lapsi, kes kartsid, et nad pannakse vangi.

Nii nagu suur osa Calais’ laagris elanutest, soovivad ka põgeniklapsed jõuda Ühendkuningriiki. Nad saavad seal esitatad asüülitaotluse, kuid kergem on neil lastel, kelle on seal varasemast sugulasi. Ühendkuningriik on võtnud erandkorras vastu üksinda reisinud põgeniklapsi nii Itaaliast, Kreekast kui Prantsusmaalt ja andnud neile asüüli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles