Ratas määras peaministri esimeseks asendajaks Ossinovski ja teiseks Tsahkna

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Jüri Ratas kinnitas täna ministrite asendamise korra, mille järgi on  valitsusjuhi esimene asendajaja on tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ning teine asendaja kaitseminister Margus Tsahkna.

Asendajate järjekord on määratud vastavalt valitsuse moodustava erakonna riigikogu fraktsiooni suurusele. Kuna Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal on parlamendis Isamaa ja Res Publica Liidust (IRL) rohkem kohti, sai peaministri esimeseks asendaks sotside esimees Ossinovski ja teiseks asendajaks IRLi esimees Margus Tsahkna. Sotsidel on riigikogus 15 ja IRLil 14 kohta.

Vastavalt vabariigi valitsuse seadusele nimetab peaminister oma korraldusega kaks ministrit, kes asendavad valitsusjuhti tema äraolekul.  Ministrite asendamise kord näeb ette, et kui ära on peaminister ning nii esimene kui ka teine asendaja, asendab valitsusjuhti vanim kohalolev minister. Jüri Ratase valitsuse vanim minister on 52-aastane sotsiaalkaitseminister Kaia Iva.

Kõige väiksem võimalus peaministrit asendada on valitsuse noorimal ministril, 30-aastasel maaeluministril Martin Repinskil.

Valitsusjuhti asendaval ministril on samad õigused ja kohustused mis peaministril. Erandina ei või peaministrit asendav minister esineda riigikogu ees valitsuse tagasiastumisavaldusega ega teha presidendile ettepanekuid ministrite ametisse nimetamiseks ja ametist vabastamiseks.

Peaminister otsustas ka ministrite pädevuse ministeeriumi juhtimisel ja ministrite vastutusvaldkonnad. Varasemaga võrreldes on ettevõtlusministri portfell täienenud infokommunikatsioonitehnoloogia valdkonnaga, mistõttu muutub ka ametinimi, milleks on ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister. Teiste ministrite ametinimed muutunud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles