Kõige sagedasemad tööõnnetused oleks hõlpsasti ärahoitavad

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööõnnetuste poolest paistab enim silma ehitusvaldkond.
Tööõnnetuste poolest paistab enim silma ehitusvaldkond. Foto: Panther Media/Scanpix

21 503 tööõnnetust viimase viie aasta jooksul – 86 hukkunut, lisaks 4239 raske ja 17 178 kerge vigastusega juhtumit. Suured numbrid, mis võiks olla palju väiksemad.

Enim ehk 75 protsenti rasketest õnnetustest põhjustavad kukkumised, masina, tööriista või transpordivahendi üle kontrolli kaotamine ja juhtumid, kus inimene tööülesande sooritamise käigus midagi valesti ei teegi, kuid saab pihta kas mööduva sõidukiga või masinast tuleva detailiga, kirjutab Tööelu.

«Kui suudaksime vähendada kasvõi ainult kukkumisega seotud tööõnnetuste osakaalu, väheneks raskete tööõnnetuste arv Eestis rohkem kui kolmandiku võrra. Ning kui õnnestuks vähendada ka masinate ja tööriistade üle kontrolli kaotamist, oleksime mõjutanud kokku juba rohkem kui pooli rasketest juhtumitest,» tõdes tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Rein Reisberg.

Tema sõnul on võimalik pöörata raskete tööõnnetuste statistikat langusesse, kui järjekindlalt hoida tähelepanu kukkumiste ärahoidmisel, masinate ja käsitööriistadega töötamise ohutusel ning järgida käsitsi ja tõstukitega materjalide teisaldamise nõudeid. Enim juhtub neid õnnetusi just ehituses, metallitööstuses, veonduses ja laonduses ning puidutööstuses.

Õnnetusterohkem valdkond – ehitus

Statistika põhjal on õnnetuste poolest jätkuvalt esikohal ehitus ja paraku 2015. aastal tõusva trendiga. Metalli- ja transpordiettevõtetes mullu raskete tööõnnetuste arv vähenes, kuid pole teada, kas see on jätkuv trend.

Ehituses on vähenenud tasapinnal kukkumised, kuid samas kasvanud kõrgelt kukkumiste arv. Mullu oli märgatavalt rohkem kukkumisi tellingutelt ja redelitelt, eriti just A-redelitelt. Ka puidutööstuses, mis teeb enim muret masinatega õnnetuste suure hulga tõttu, on ka kukkumiste arv kasvamas.

«Redelid, tellingud ja muud tööpinnad peavad olema ohutult paigaldatud ja töökorras. Jälgida tuleb, et töötajatel ei oleks võimalik kõrgelt kukkuda. Töötajate liikumistrajektooridel ei tohiks olla juhtmeid ja esemeid, mille otsa on võimalik komistada,» soovitab Reisberg.

Tööriistade ja masinate käsitsemise osas saab tema kinnitusel palju ära teha tööandja, kel on voli nõuda, et ettevõttes ohututest töövõtetest kinni peetaks. Ka töökorralduslikult saab kindlasti ehitusplatsidel vältida juhtumeid, kus ühe töötaja tegevuse tõttu saab kannatada teine töötaja.

Mõned juhtumid statistikanumbrite taga:

  • Töötaja kõndis kraana töökabiini platvormil, kuid libises ja kukkus kahe meetri kõrguselt alla.
  • Selle asemel, et ronida kahe meetri kõrgusel asuvalt tööplatvormilt alla ja uuesti teisele, otsustas töötaja hüpata. Hüpe ebaõnnestus, ta kukkus ja murdis jalaluu.
  • Töötaja hakkas redeli pealt alla tulema. Jalg libises, töötaja kaotas tasakaalu ja kukkus umbes kahe meetri kõrguselt.
  • Töömees libises redelilt ja vigastas vasakut labakätt klaasiga ja nina redeliga.
  • Ehitusobjektil läksid ehitusplaadid katki, ehitaja kaotas tasakaalu ning kukkus näoli betoonile.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles