Pankroti äärel olnud Estonian Cell: gaasi aktsiisitõus muudaks me investeeringud mõttetuks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Cell.
Estonian Cell. Foto: Aarne Mäe

Haavapuitmassitootja Estonian Cell AS soovib 2,3 kordse maagaasi aktsiisitõusu ärajätmist või suurtööstustele mõeldud maksuerandi kehtestamist, kuna vastasel korral muutuksid ettevõtte senised investeeringud energiaefektiivsusesse sisutuks.

Praeguse tootmismahu juures maksab Estonian Cell aastas 400 000 eurot maagaasi aktsiisi, olles sellega Eesti üks suurimaid maagaasi aktsiisi tasujaid. Samas kui valitsus tõstab maagaasi aktsiisi 2020. aastaks 134 protsenti nagu plaanitud, tuleks ettevõttel hakata aastas tasuma enam kui 900 000 eurot, kirjutas Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe rahandusministeeriumile.

Lahe toob kirjas välja, et selles mahus maagaasiaktsiisi rakendamine muudaks sisutuks ettevõtte kõik senised investeeringud energiaefektiivsusesse ja jätkusuutlikkuse taastamisse.

«Nimelt on 2015. aasta lõpu seisuga 19 miljoni euroses kumulatiivses kahjumis olev ettevõte viimastel aastatel investeerinud 17 miljonit eurot majandustulemuse parandamisse, et hoida ära ettevõtte pankrotistumine. Nimetatud investeeringutest oli 11 miljonit eurot suunatud biogaasi tootmiskompleksi, et vähendada maagaasi sisseostukulu,» kirjutas juhataja.

Lahe ütles, et sellise koormuse panek ühele tööstusettevõttele on siseriiklikult ebaproportsionaalne ja rahvusvahelise majanduse kontekstis selgelt konkurentsivõimet kahjustav võrreldes Eestis asuvat tööstust konkureerivate Euroopa ja lähiriikide energiaintensiivse tööstustega.

Seetõttu teeb Estonian Cell ettepaneku kavandatud ulatuses maagaasi aktsiisi tõus ära jätta või täiendada seaduseelnõud regulatsiooniga, mis kehtestaks energiaintensiivse suurtööstuse konkurentsivõime tagamiseks maksulae direktiivist lähtudes.

Uus valitsus tõstab maagaasi aktsiisi võrreldes kehtiva määraga 2018. aastal ligi poole võrra, samas 2020. aastaks tõuseb aktsiis praegusega võrreldes lausa 134 protsenti.

Kui praegu moodustab maagaasi aktsiis tuhande kuupmeetri kohta 33,77 eurot, siis tuleval aastal tõuseb see 40,52 euroni ehk ligi 20 protsenti. Ülejärgmisel aastal tõuseb aktsiis 50,65 euroni ja 2019. aastal 63,32 euroni. Suurim hüpe toimub 2020. aastal, mil aktsiis tuhande kuupmeetri gaasi kohta tõuseb 79,14 euroni, selgub rahandusministeeriumi tabelist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles