Seitse toitu ja jooki, mida vajad kehasoojuse säilitamiseks

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soojatunde tekitamiseks võib aidata peotäiest pähklitest.
Soojatunde tekitamiseks võib aidata peotäiest pähklitest. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui pidev külmatunne piinab ning mütsist ja kinnastest jääb väljas käies väheks, tasub vaadata mõne toiduaine poole, mis aitab kehal paremini soojust säilitada.

Jäävesi. Tundub küll kummaline, sest ilmselt oled senimaani uskunud, et talvekülmaga peab jooma vaid sooje jooke, vahendab FoodBeast. Tegelikult kõigub kehatemperatuur iga kord, kui jood midagi kuuma või külma. Isegi tassitäis kakaod alandab kehatemperatuuri veidi. Külmal veel on kehale vastupidine mõju ning seda juues kehatemperatuur hoopis tõuseb.

Kohv. Kohv aitab kehal küll üles soojeneda, kuid joogi soojusel pole sellega midagi pistmist. Kofeiin stimuleerib ainevahetust ning soodustab keha rasvu põletama. See töötab paremini musta kohvi puhul, sest koor ja suhkur teevad kohvist lahjema ja suhkrusema joogi.

Maapähklid. Need on rikkad B3-vitamiini poolest, mis soodustab vere ringlemist ning annab samuti tõuke ainevahetuse kiirendamisele. Need ongi kaks peamist komponenti, millega külma vastu võidelda. Seega tervislikest rasvadest pakatavad maapähklid on hea snäkk igal aastaajal, kuid töötab eriti hästi just talvel.

Pruun riis. Valge riis ning nisujahust tooted viivad kiire veresuhkru tõusuni, samas kui täisterariisis leiduvad süsivesikud imenduvad kehas aeglaselt. Tulemuseks on aeglaselt vabastatav energia, mis tagab ka püsiva kehasoojuse.

Ingver. Ka ingveri tarvitamine on hea võimalus vereringluse parandamiseks ning külma eemal hoidmiseks. Parim mõju on toorel ingveril. Ingveriga sarnane, kuid veidi vähem mõjukam efekt on ka porganditel ja peetidel.

Cayenne pipar. Vürtsikas pipar soojendab keha kohe üles, kuid selle mõju jätkub tegelikult ka pikema aja vältel. See on tänu pipardes leiduvale tulisele kapsaitsiinile.

Kookosõli. Sarnaselt pähklitele pakatab ka see kookosõli headest rasvadest, mis annavad kehale kütust. Kookosõli tarbides kiirendad oma ainevahetust ning tekitad energiat, mis hoiab keha soojana. Lisaks on õlil veel palju kasulikke toimeid, mistõttu võib seda julgelt tarbida lusikatäie päevas.

NB! Mitte alkohol. On levinud müüt, et sooja saamiseks tuleb võtta pits kangemat. Tõepoolest käib joojast justkui kuum tulejutt läbi ning paneb vere ringi käima, kuid see efekt pole püsiv. Tegelikult alkoholi tarbimine hoopis tõstab hüpotermia ehk alajahtumise riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles