Lang: lähiaastatel võivad probleemiks kujuneda identiteedivargused

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Identiteedivargus.
Identiteedivargus. Foto: Urmas Nemvalts

Uutest kuriteoliikidest laekus 2010. aastal kõige enam teateid identiteedivarguste kohta, mis võivad kujuneda lähiaastatel suuremaks probleemiks, märkis justiitsminister Rein Lang täna riigikogus.

Andes ülevaadet kriminaalpoliitika arengusuundade täitmisest 2010. aastal, tõdes Lang, et kuigi registreeritud kuritegude arv püsis eelmisel aastal 2009. aasta tasemel, tõusid esile uued kuriteoliigid, mis alles hiljuti karistusseadustikku lisandusid.

«Eelmisel aastal registreeriti 55 juhtumit, kus oli ebaseaduslikult kasutatud teise isiku identiteeti, kuid ilmselt annavad probleemi tõsidusest aimu alles lähiaastad,» märkis Lang kõige levinuma uue kuriteoliigi kohta.

Ministri sõnul võib mulluste andmete põhjal öelda, et kõige levinum viis teise inimese privaatsust rikkuda on valekonto loomine suhtlemisportaalis. «Aga samuti oli juhtumeid, kus teise inimese nimel avaldati intiimteenuse pakkumise kuulutus või püüti pääseda võõra nime all esinedes süüteovastutusest või täitemenetluse kohustuse täitmisest.»

Menetlustulemustest rääkides märkis Lang positiivselt ära asjaolu, et eelmisel aastal oli alaealiste kriminaalasjade kohtueelne menetlus üle kahe korra lühem kui veel 2008. aastal, olles langenud 172 päevalt 81 päevani.

Suurematest tegematajätmistest tõi minister välja endiselt vastuvõtmata korruptsioonivastase seaduse eelnõu, mis on juba poolteist aastat riigikogu menetluses olnud. «Korralik korruptsioonivastane seadus aitaks huvide konflikti vältimise reeglite ja majanduslike huvide deklareerimise süsteemi kaudu muuta meie avalikku sektorit läbipaistvamaks,» nentis Lang.

Aruandes käsitleti ka 2010. aasta ohvriuuringu tulemusi, mille kohaselt tundis end Eestis ebaturvaliselt 28 protsenti elanikest, mis on üsna samasugune näitaja kui Saksamaal ja Austraalias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles